Provozuje:
Juris Real Estate

Výnos žní obilovin je nejvyšší za 4 roky.

Stoupla i produkce řepky.

Výnos žní obilovin je nejvyšší za 4 roky.

autor. JURIS REAL, ČTK

Stoupla i produkce řepky.

Výnos sklizně obilovin je letos nejvyšší za poslední čtyři roky a v meziroční komparaci stoupl i výnos řepky. Toto zjištění vyplývá z údajů, které ČTK zaslalo ministerstvo zemědělství.

Výnosy obilovin stouply oproti loňské sklizni celkově o osm procent na 6,06 tuny na hektar a výnos řepky zhruba o desetinu na 3,42 tuny na hektar.

Stouply rovněž objemy sklizených plodin, a to u obilovin o pět pct na 7,52 milionu tun a u řepky o osm procent na 1,26 milionu t.

Řepka je podle ministerstva už sklizena úplně a u obilovin bylo do dneška sklizeno přes 99 procent všech ploch. Objem sklizně i výnosy na hektar meziročně vzrostly u všech druhů obilovin i u řepky.

Největší podíl na sklizni obilovin a taktéž nejvýraznější výnos měla ozimá pšenice. Letos zemědělci sklidili přes 4,9 milionu tun ozimé pšenice s výnosem 6,37 tuny na každý hektar.

Díky meziročně silnějšímu výnosu stoupl oproti loňsku objem sklizené pšenice i navzdory tomu, že ploch osazených pšenicí letos proti roku 2019 ubylo skoro o 40.000 hektarů zhruba na 775.000 hektarů.

Rozsah ploch se meziročně zmenšil ještě u jarní pšenice, která ale zabírá jen kolem 24.000 hektarů polí.

U ostatních obilovin se letos ve srovnání s minulým rokem osazené plochy rozšířily. U řepky obdobně jako u pšenice osazených ploch ubylo, a to o více než 11.000 hektarů na přibližně 368.000 ha.

Také se již zhodnotila kvalita některých obilovin z letošní sklizně. U pšenice bylo podle ministerstva otestováno zatím 142 z celkem plánovaných 500 vzorků. Podle testů je zatím kvalita pšenice převážně dobrá.

U sladovnického ječmene bylo otestováno 67 vzorků. "Z dosud analyzovaných vzorků vyplývá zhoršená kvalita zrna sladovnického ječmene a velký rozsah hodnot hodnocených parametrů," konstatovalo ministerstvo.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»