Provozuje:
Juris Real Estate

Vysoké ceny imobilií ve městech ženou Čechy na venkov.

Průměrná cena nového bytu v hlavním městě vzrostla za poslední rok o 15 pct na 75 791 korun za m2. Vysoké ceny bytů v kombinaci s jejich nedostatkem nutí lidi stěhovat se na okraj měst a za jejich hranice.

Vysoké ceny imobilií ve městech ženou Čechy na venkov.

autor. JURIS REAL

Průměrná cena nového bytu v hlavním městě vzrostla za poslední rok o 15 pct na 75 791 korun za m2. Vysoké ceny bytů v kombinaci s jejich nedostatkem nutí lidi stěhovat se na okraj měst a za jejich hranice.

Podle výzkumu Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR) se v Praze od roku 2001 do roku 2015 zvýšil počet nových obyvatel o 120 tisíc. Ve Středočeském kraji však přibylo ve stejném období 220 tisíc. „V poslední době se lidé stěhovali za město díky touze po vlastním rodinném domě se zahradou. Nevadilo jim ani dlouhé dojíždění, denní závislost na cestování automobily a nedostatečné občanské vybavenosti sídel za městem. V současné době si už řada lidí výhody města uvědomuje, ale nedostatek bytů a jejich ceny bydlení v metropoli celé řadě z nich znemožňují,“ uvádí architekt Filip Foglar z IPR.

Největší úbytek obyvatel pak byl na Praze 1, Praze 4 a Praze 11, naopak nejvíce obyvatel přibylo v okrajových částech Prahy a v obcích za Prahou. „Velký přírůstek zaznamenáváme na Praze 13 a zároveň na Praze 9, kde ho podpořila výstavba nových bytů na brownfieldech, které nejsou ze stavebního hlediska územním plánem zablokované,“ říká Foglar. „Několikanásobné navýšení počtu obyvatel je kromě ceny a dobré dostupnosti dáno i původními územními plány, které tento rozvoj umožnily. Příkladem jsou Jesenice a Velké Přílepy. V Milovicích je nárůst zase dán především přerodem z původně vojenského prostoru opuštěného armádou a systematickou strategickou snahou města o rozvoj,“ vysvětluje Foglar.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»