Provozuje:
Juris Real Estate

Vyznáte se v základních hypotečních pojmech?

Hypoteční úvěr je ve své podstatě jednoduchý. Nemáte-li na bydlení, hypoteční banka vám za určitý úrok půjčí. Vy pak půjčku splácíte i několik desítek let.

Vyznáte se v základních hypotečních pojmech?

autor. JURIS REAL

Hypoteční úvěr je ve své podstatě jednoduchý. Nemáte-li na bydlení, hypoteční banka vám za určitý úrok půjčí. Vy pak půjčku splácíte i několik desítek let.

Takhle to nezní nijak komplikovaně, ale když jste v situaci, kdy si hypotéku sjednáváte a musíte se prokousat všemi pojmy a dalšími problémy s koupí bytu, už to tak prosté není.

Základními hypotečními pojmy jsou:

Anuita: Je pravidelná roční splátka při dlouhodobém úvěru neboli stálou platbu hrazenou v pravidelných časových intervalech po dané období.

Při hodnocení těchto plateb se uplatňuje koncept časové hodnoty peněz.

Degresivni splacení: I splácení může být různé. U degresivního splácení měsíční splátka hypotéky postupně klesá.

Degresivní splácení nejčastěji bývá nastaveno tak, aby byla část splátky určená na snížení jistiny každý měsíc konstantní.

Domicilace: Je situace, kdy jsou příjmy klienta převáděny na účet banky poskytující úvěr. U některých bank platí, že v případě domicilace klient může získat výhodnější úrokovou sazbu poskytnutého úvěru.

Zjednodušeně řečeno domicilace tedy znamená, že banka poskytující úvěr bude současně domovskou bankou klienta. Příjmy klienta budou chodit na účet v domovské bance.

Kvitance: Je de facto stvrzenka. Jde o písemné potvrzení, že dlužník splnil svůj dluh.

Lineárni splácení: Je více méně opak degresivního splácení. Pohyblivá pravidelná splátka úvěru je vypočtena tak, aby výše splátky jistiny byla neměnná a výše úroků se průběžně měnila v závislosti na již splacené jistině.

Lineární splácení je mnohem méně obvyklý způsob splácení hypotečního úvěru. Klient každý měsíc vrací bance stejnou část úvěru a k tomu přidá úroky splatné v daném měsíci.

LTV: Z anglického Loan to Value v překladu částka k zapůjčení neboli hodnota zástavy nemovitosti. Poměr mezi hypotečním úvěrem a zástavní hodnotou nemovitosti. Například sedmdesátiprocentní hypotéka.

Refinancování: Je splacení stávajícího hypotečního úvěru novým hypotečním úvěrem. Ten má většinou jiné podmínky a úrok. Klienti mohou zůstat buď u své stávající banky, nebo přejít k jiné finanční instituci.

Rozdíl mezi refinancováním a refixací je takový, že u refinancování klient vždy přechází k jiné bance, kdežto u refixace může změnit jen podmínky úvěru.

Refixace: Máte-li hypoteční úvěr a končí vám fixace, můžete si změnit celý úvěr, nebo třeba jen fixaci. Neznamená to, že ale přejdete k jiné bance.

Vše můžete zařídit u své stávající banky, která vám nabídne nový úrok, případně i fixaci před koncem vašeho fixačního období. Můžete si upravit dobu splácení nebo hypotéku dokonce navýšit či částečně splatit.

Vinkulace: Omezení dispozičního práva např. u vkladů, úvěrů, pojistného plnění nebo u cenných papírů.

Disponování s nimi může být vázáno na heslo, souhlas třetí osoby, omezeno jen pro určitý účel a podobně. Zrušení (uvolnění) vinkulace se nazývá devinkulace.

Vinkulace se u hypotečního úvěru používá hlavně v souvislosti s pojistným plněním k nemovitosti ve prospěch banky.

Pokud dojde k pojistné události na zastavené nemovitosti, pojišťovna nevyplatí pojistnou částku pojištěnému, ale bance.

Banka pak klientovi uvolní peněžní prostředky z pojistného plnění formou účelového čerpání na uvedení nemovitosti do původního stavu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»