Provozuje:
Juris Real Estate

Z rodného domu Porscheho ve Vratislavicích zbyly jen zdi.

V demolici se proměnila rekonstrukce rodného domu automobilového konstruktéra Ferdinanda Porscheho v Liberci-Vratislavicích. Z budovy zůstaly jen obvodové stěny na bocích a zadní straně do výše prvního patra.

Z rodného domu Porscheho ve Vratislavicích zbyly jen zdi.

autor. JURIS REAL

V demolici se proměnila rekonstrukce rodného domu automobilového konstruktéra Ferdinanda Porscheho v Liberci-Vratislavicích. Z budovy zůstaly jen obvodové stěny na bocích a zadní straně do výše prvního patra.

Dům vlastní Škoda Auto od roku 2011, vyjádření firmy ČTK zjišťuje.

Škoda Auto před dvěma měsíci uvedla, že dům bude mít vzhled, jaký měl kolem roku 1880, tedy v době Porscheho mládí. Způsob rekonstrukce se ale příznivcům geniálního konstruktéra nelíbí.

"Jsem zklamaný. Když takto zplanýrují dům a postaví nový, tak na něj mohou dát jen ceduli: Tady stál rodný dům Porscheho. S předchozím nebude mít nic společného," řekl ČTK prezident Porsche Classic Club ČR Milan Bumba. Klub organizuje setkání vozů Porsche od roku 1985.

Rekonstrukce domu, který není památkově chráněný, začala v září. Hotová má být v létě příštího roku. Dům bude s předzahrádkou, naznačeným čelním vstupem a řadou historických prvků, už dříve ČTK řekla Barbora Bartošová z oddělení komunikace Škody Auto.

V domě by měla vzniknout expozice, která nebude zaměřena jen na Porscheho. "Cílem je vybudovat decentní místo, kde budou ukázány souvislosti a kořeny inženýrství v českých zemích včetně odkazů na české slavné konstruktéry a průmyslníky," uvedla tehdy Bartošová. Turisty tam chce Škoda seznamovat i s vizemi dalšího vývoje automobilismu. U domu by měla také vyrůst nízká přístavba s technickým zázemím.

Automobilový konstruktér se ve Vratislavicích narodil 3. září 1875 a žil tam do svých 18 let. Porsche je známý především jako tvůrce legendárního "brouka".

Část obyvatel Vratislavic si ale nemyslí, že by měl být konstruktér oslavován. Za války totiž spolupracoval s nacisty.

Nyní Porscheho ve Vratislavicích připomíná jen expozice v automuzeu v areálu pivovaru.

Je zaměřená na vozidla s motorem vzadu, která jsou nějakým způsobem technicky propojená s konstrukcí Volkswagenu typu 1, známého jako Brouk. Pamětní desku z Porscheho rodného domu sundala Škoda Auta v rámci rekonstrukce.

V důsledku sporů, zda má být německý konstruktér oslavován nebo zatracován, byla už dříve uzavřena Porscheho expozice ve vratislavském kulturním centru.

Městský obvod nechal také z uvítacích tabulí u vjezdu do města odstranit zmínku o tom, že Vratislavice jsou konstruktérovým rodištěm.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»