Provozuje:
Juris Real Estate

Z velkých řetězců postupně mizí plastové tašky.

S koncem roku některé z obchodů nahradily plastové tašky papírovými a taškami určenými na opakované použití a vyrobenými z přírodních materiálů. Toto zjištění vyplývá z informací obchodníků.

Z velkých řetězců postupně mizí plastové tašky.

autor. JURIS REAL (s využitím ČTK)

S koncem roku některé z obchodů nahradily plastové tašky papírovými a taškami určenými na opakované použití a vyrobenými z přírodních materiálů. Toto zjištění vyplývá z informací obchodníků.

Obchodníci se v souladu s ekologickými trendy zaměřují na omezení plastů i u svých výrobků. Řada z nich loni uvedla, že do roku 2025 výrazně sníží množství plastů v obalech výrobků svých privátních značek a omezí prodeje např. plastového nádobí a dalších plastových produktů. Zákaz bezplatného výdeje plastových tašek platí v návaznosti na předpisy EU rok. Tenkých sáčků se ale změna nedotkla. Ministerstvo životního prostředí přišlo loni s kampaní #dostbyloplastu do které se zapojilo 17 firem, mezi nimi IKEA, České dráhy, Lidl, Relay či Starbucks. Cílem je zredukovat množství jednorázového plastového odpadu a nádobí a nabídnout alternativy.

Penny Market přestane nabízet jednorázové plastové tašky. Doprodá zásoby a místo nich nabídne tašky pro opakované použití z papíru, bavlny a polyesteru. Tyto materiály zvolila firma na základě studie Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT).

Sortiment doplní o sáček na ovoce, zeleninu či pečivo pro opakované použití. Doprodej skladových zásob jednorázových plastových tašek firma očekává v prvních týdnech tohoto roku.

"Chceme touto strategií aktivně přispět ke snižování spotřeby jednorázových plastů v České republice," konstatoval jednatel Penny Marketu Martin Peffek.

S koncem roku přestala prodávat igelitové nákupní tašky i Billa a přešla na papírové. Nově nabídne zákazníkům na odnos nákupu tašky z recyklovaného papíru a rozložitelného polypropylenu a na jaře také tašky jutové a textilní.

V prodeji budou mimo jiné dvě varianty papírových tašek, a to malá s nosností deset kg za 3,90 Kč a velká s nosností 15 kg za 6,90 Kč.

Obchody Albert od ledna začaly zákazníkům nově nabízet papírové tašky ve třech velikostech. "U té nejmenší očekáváme, že si ji zákazníci oblíbí především pro male nákupy v menších prodejnách," sdělil mluvčí řetězce Jiří Mareček. Co se týká odnosu ovoce, zeleniny či pečiva, Albert zákazníkům umožňuje využít vlastní průhledné sáčky. "V oddělení ovoce a zeleniny záleží pouze na nakupujících, zda sáčky u druhů, které to z hygienických či manipulačních důvodů nutně nevyžadují, využijí. Mnoho zákazníků například na banány nebo další ovoce ve slupce, jako je třeba avokádo, mango, ananas či granátové jablko, sáčky nevyužívá," dodal Mareček.

E-shop s potravinami Rohlik.cz s koncem roku přestal prodávat plastové příbory, talíře nebo brčka a veškeré nákupy doručuje v taškách z recyklovatelného papíru. Zákazníkům nabízí i jejich následný odvoz.

"Od poloviny loňského roku jsme také přestali používat plastové obaly na pečivo, ovoce a zeleninu. Nicméně slabé igelitové sáčky používáme dál na mražené zboží. To obejít nejde z hygienických důvodů a z legislativních nařízení," uvedl marketingový ředitel Rostislav Brzobohatý.

Plastové nádobí nahradil v nabídce dřevěnými nebo papírovými výrobky a do sortimentu zařadil rozložitelné sáčky, které obsahují speciální přísadu "d2w". Díky tomuto aditivu se sáčky rozloží po 18 až 24 měsících.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»