Provozuje:
Juris Real Estate

Za jak dlouho si občané České republiky vydělají na byt?

I podle tohoto hlediska lze hodnotit životní úroveň naší země.

Za jak dlouho si občané České republiky vydělají na byt?

autor. JURIS REAL

I podle tohoto hlediska lze hodnotit životní úroveň naší země.

Průměrný Čech musí pracovat dva a čtvrt roku, aby si koupil malý starší byt. A to za předpokladu, že na to půjde celý jeho čistý výdělek. To je skoro o rok a půl méně než v roce 2008. V porovnání se situací v předkrizovém roce si také Češi mohou dovolit jednou tak velký byt. Na koupi staršího třípokojového bytu si dnes průměrná domácnost potřebuje odkládat veškeré své čisté příjmy zhruba tří a půl roku. To je stejně dlouho jako v roce realitního boomu 2008 na pořízení startovacího bytu 1+1. Výhodnou situaci ale můžou využít jen někteří. Během krize nezaměstnanost vzrostla a získat nové místo je obtížnější. Rychlejší návratnost investice do bytu je hlavním důsledkem propadu cen realit. Růst příjmů v krizi přibrzdil a loni dokonce čisté příjmy domácností prvně od roku 2004 meziročně klesly. Nejrychleji se vrátí investice do bytu v Ústeckém kraji, nejdéle v Praze. Na průměrný byt 1+1 musí obyvatel Ústí nad Labem odkládat své příjmy čtrnáct měsíců, Pražan pak skoro čtyři a půl roku. Obdobný rozdíl v návratnosti je u velkých bytů. Na průměrný byt 3+1 Přažan potřebuje spořit celý čistý příjem po dobu devíti a půl let. Obyvatel Ústí nad Labem zhruba 26 měsíců. Vyplývá to ze statistiky serveru realitycechy.cz a společnosti Golem Finance, která poměřuje nabídkové ceny seconhandových nemovitostí 30 tisíc bytů v celém Česku s průměrným výdělkem domácností v regionech. "V místech s nejvyšší nezaměstnaností je návratnost delší," říká Michal Pich, který realitní server provozuje. Vývoj přitom podle něj nahrává ke koupi větších bytů, protože jejich ceny spadly víc než u malých.

Naznačuje dokonce, že situace se po třech a půl letech začíná otáčet. "V návaznosti na zvyšující se poptávku po větších bytech zaznamenáváme mírný nárůst cen," říká Pich. Podle něj byty 3+1 nastartovaly na podzim 2008 pokles cen a nyní jde o první kategorii, která meziročně i meziměsíčně vzrostla. Také průzkum brněnského Institutu regionálních informací včera potvrdil, že pokles cen starších bytů zpomaluje. V Pardubicích, Plzni, Zlínu a Brně letos ceny stagnují. Podle realitních makléřů k cenové stagnaci došlo vloni a v některých místech už ceny mírně rostou. "Dá se to registrovat u všech typů bytů, "tvrdí Otakar Šmíd, ředitel realitní kanceláře AAABYTY.cz. Změny podlé šéfky brněnského institutu Milady Kadlecové nastávají i u tržního nájemného: "Až doposud klesalo, teď v krajských městech začíná růst." Podle Šmída to nahrává k zesílení zájmu o menší byty. "Například byt 1+1 jde obratem ruky pronajmout za 8 tisíc korun měsíčně, ale trojnásobně větší a často ve stejném poměru dražší byt za 25 tisíc tak nepronajmete," dodal. Díky historicky nízkým sazbám hypoték se výrazně zlepšila i dostupnost bytů. Domácnost podle statistiky Golem Finance vydá na splátku dvacetileté hypotéky ze svého čistého měsíčního příjmu zhruba o polovinu méně než v roce 2008. U průměrného bytu 3+1 je to měsíčně v průměru čtvrtina příjmu, u průměrného bytu 1+1 asi procent čistého příjmu domácnosti (Skalková, O. Češi vydělávají na velký byt stejně dlouho jako na mylý před krizí. Hospodářské noviny-příloha HN BYZNYS, dne 14. 3. 2012, s. 13.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Všechny články a aktuality »»