Provozuje:
Juris Real Estate

Zachování zbytků lesa je dle odborníků zásadní pro jejich další přirozený vývoj.

Zachovat zbytky původního lesa v blízkosti polí je výhodné Pomáhá přirozeným nepřátelům polních škůdců a vede k vyšším lokálním výnosům. Přispívá tak současně k biodiverzitě i zemědělství.

Zachování zbytků lesa je dle odborníků zásadní pro jejich další přirozený vývoj.

autor. JURIS REAL, TV Barrandov

Zachovat zbytky původního lesa v blízkosti polí je výhodné Pomáhá přirozeným nepřátelům polních škůdců a vede k vyšším lokálním výnosům. Přispívá tak současně k biodiverzitě i zemědělství.

Ukazují to výsledky výzkumu sójových polí nedaleko argentinské Córdoby, který provedl tým argentinských, amerických a českých vědců. Výzkum podle nich potvrzuje, že pokračovat v kácení původních lesů Chaco Serrano by byla chyba.

V tiskové zprávě to v pondělí uvedla mluvčí České zemědělské univerzity (ČZU) Karla Mráčková. Experti z ČZU se na výzkumu podíleli. Počet druhů i celkové množství pro zemědělce užitečného hmyzu podle výzkumu rostly v sójových polích v blízkosti lesa a na polích obklopených většími plochami původních lesních porostů.

"Ostrůvky původního lesa poskytují hmyzu a dalším organismům zdroje, kterých se jim v okolní krajině nedostává. Jedinci zde naleznou životní prostor během období nepříznivých podmínek, jako je zima, či úkryt před negativními aspekty moderního zemědělství, jako je aplikace pesticidů," popsal šéf výzkumu Ezequiel González. Vědci v takových případech zaznamenali, že plocha listů okousaných např. housenkami byla nižší. Hmotnost semen vyprodukovaných rostlinou sóji naopak narůstala.

Spoluautor výzkumu Michal Knapp z Fakulty životního prostředí ČZU uvedl, že tým využil data o společenstvech hmyzu, poškození rostlin býložravci a z přímého měření výnosu v kombinaci s moderními statistickými analýzami. Studie je pokračováním dlouhodobého výzkumu, který dokazuje, že rozšiřovat ornou půdu na úkor původních lesů Chaco Serrano by pro Argentinu bylo dlouhodobě nevýhodné. "Pevně věříme, že náš výzkum pomůže zastavit další kácení zbytků původních lesů, a naopak dodá argumenty pro podporu aktuálních snah o návrat původních druhů dřevin do argentinské zemědělské krajiny ve formě agrolesnictví či tvorby nových remízků," uzavřel González. Studii bude začátkem září publikovat časopis Journal of Applied Ecology.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»