Provozuje:
Juris Real Estate

Zájem o družstevní byty může kvůli novým právním předpisům rapidně poklesnout.

Kvůli nové - platné legislativě, která bytovým družstvům nařizuje často těžko splnitelné podmínky, se zájem občanů o družstevní byty může podle realitních expertů a odborníků na bytová družstva snížit.

Zájem o družstevní byty může kvůli novým právním předpisům poklesnout.

autor. JURIS REAL

Kvůli nové - platné legislativě, která bytovým družstvům nařizuje často těžko splnitelné podmínky, se zájem občanů o družstevní byty může podle realitních expertů a odborníků na bytová družstva snížit.

Od koupě takového bytu je totiž mohou odradit nejasnosti kolem výkladu zákonů a sankcí, které bytovým družstvům podle platných paragrafů hrozí. Situaci přitom zřejmě příliš neuklidní ani resortem spravedlnosti avizovaná několikaměsíční benevolence (moratorium) soudů. V kličkách nového občanského zákoníku a souvisejícího zákona o obchodních korporacích, které začaly platit letos v lednu, totiž tápou nejen laici, ale i advokáti a notáři. Téměř vše je nové, pojmově nezažité a budí nedůvěru, shodují se odborníci na bytové družstevnictví. Do 30. června měly všechny obchodní korporace včetně bytových družstev přizpůsobit nové legislativě své zakladatelské listiny a stanovy. Byť teoretické riziko likvidace družstva je bariérou pro člověka, který chce zakoupit družstevní byt.

Většina družstev (a ani firem) to ale za půl roku od začátku účinnosti zákona nezvládla – mj. kvůli nejasným výkladům zákona, podmínce souhlasu ke změně od všech členů družstva a také i kvůli relativně malému počtu notářů.

Kvůli nesplnění nových povinností nyní družstvům a firmám hrozí nemalé pokuty, v krajním případě by mohly skončit i v likvidaci. „Byť teoretické riziko likvidace družstva je bariérou pro člověka, který chce zakoupit podíl v družstvu a tedy družstevní byt za mnohdy několik miliónů korun. Nechci tvrdit, že se trh s družstevními byty zastavil, ale horská dráha nové legislativy nepřináší jistotu, nýbrž komplikace,“ řekl Právu právník Ivan Přikryl. Ministerstvo spravedlnosti nepředpokládá, že by v nejbližších měsících rejstříkové soudy uplatňovaly sankce. „Bude jistě nějaký čas trvat, než se lidé s novou legislativou naučí žít,“ dodal Přikryl. Výbušný problém konečně vystrašil i ministerstvo spravedlnosti. Ministryně Helena Válková (ANO) po pátečním jednání s prezidentem Hospodářské komory ČR Vladimírem Dlouhým oznámila, že o situaci informovala předsedy krajských a vyšších soudů.

Současně přislíbila, že soudy nebudou v nejbližších měsících trestat firmy, družstva a ostatní obchodní korporace, které nestihnou provést revizi zakladatelských listin vyžadovanou novou legislativou. „Ministerstvo spravedlnosti nepředpokládá, že by v nejbližších měsících byla rejstříkovými soudy v takových případech využívána možnost uplatnění sankcí vůči obchodním korporacím,“ uvedla Kristina Labohá z tiskového oddělení ministerstva. Družstvům ale velké starosti přidělává hlavně podmínka stoprocentního souhlasu členů a ani několik měsíců navíc jim v tomto ohledu nemusí pomoci.

Podle Martina Sládka z kanceláře Edox reality může nastat problém u transformace bytových družstev na společenství vlastníků jednotek, když např. dojde v mezidobí k úmrtí člena. Nebude tak možné docílit zákonem vyžadovaných 100 procent hlasů pro schválení stanov na členské schůzi. Pokud by některý z družstevníků úmyslně blokoval hlasování ohledně schválení stanov či jiný potřebný krok vyžadovaný zákonem, je podle Sládka možné ho žalovat a soudní cestou se domáhat náhrady případné škody, která by vznikla. "Nedomnívám se, že by na základě např. sousedských rozepří docházelo k bezdůvodnému blokování kroků vyžadovaných zákonem pro bytová družstva či společenství vlastníků bytových jednotek, neboť by se tím konkrétním družstevník či člen vystavoval poměrně vysokým sankcím a náhradám,“ míní Sládek.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»