Provozuje:
Juris Real Estate

Zájem o luxusní nemovitosti ve světě slábne.

Nicméně poptávka v tuzemsku je stále vysoká.

Zájem o luxusní nemovitosti ve světě slábne.

autor. JURIS REAL

Nicméně poptávka v tuzemsku je stále vysoká.

Na pražském rezidenčním trhu existuje či přetrvává vysoká poptávka po bytech nebo vilách v luxusním obchodním segmentu.

Soudobý stav realitního trhu jako celku (resp. realitního podnikání) – neúměrně dlouhý povolovací proces nových developerských projektů či velký zájem investorů – současně motivuje prudký nárůst jejich cen.

Lze proto zaznamenat zdražení především u nemovitostí v nejprestižnějších lokalitách v centru hlavního města, kde nabídkové ceny dosáhly hranice 400 tis. Kč/m2.

Přes námi nastíněný vývoj se dá očekávat, že koupě luxusní nemovitosti zůstane nadále vhodnou investiční příležitostí.

Luxusní segment je velmi specifickou částí trhu s nemovitostmi, která je složená především z jednotlivých (konkrétních) výjimečných nemovitostí nacházejících se v prestižních lokalitách (na nejlepších adresách).

Ty z větší části kopírují historické rezidenční čtvrti, zasahují však také do zcela nových – dříve většinou průmyslových – oblastí: „Luxusní rezidenční trh se rozvíjí především v metropoli a jejím bezprostředním okolí. Nejdražší bytové lokality se nachází v historickém centru Prahy po obou stranách Vltavy – Staré Město, Josefov, Malá Strana a Hradčany – či v tradiční diplomatické čtvrti Bubenči. Velmi oblíbené jsou rovněž Vinohrady se secesní bytovou zástavbou, vilové oblasti Dejvic (Hanspaulka), Střešovic (Ořechovka), Troji, Smíchova (Hřebenky) nebo dřívější průmyslové oblasti Holešovic se zcela novými projekty. Zajímavým fenoménem je Pankrác, kde vzniká první výšková obytná budova v Praze v luxusním standardu,“ komentuje současnou situaci Denisa Višňovská, partner LEXXUS.

Velký zájem o nadstandardní bydlení v uvedených lokalitách je jedním z důvodů nebývalého růstu maximálních nabídkových cen i nájemného v exkluzivních bytech. To aktuálně dosahuje až na 1 000 Kč/m2 za měsíc.

„Kupní ceny v celém luxusním segmentu stouply za uplynulý rok v průměru o 10 %, takže v nejdražších bytových lokalitách už překračují 200 tis. Kč/m2. Tento nárůst je zvláště markantní v módních oblastech typu Pařížská ulice, v nichž se navýšily maximální požadované ceny z 257 tis. Kč/m2 až na 400 tis. Kč/m2. Zdražování sice není tak prudké jako u nemovitostí v středním segmentu, budoucí zájemci s ním však musí předem počítat,“ analyzuje současnou situaci Denisa Višňovská.

Podle dostupných hodnocení sice zájem o luxusní nemovitosti ve světě slábne, v České republice (a především pak Praze) je však stále poměrně vysoký - dá se konstatovat, že opačný.

Projevují ho hlavně bonitní Češi a Slováci, ihned po nich následují cizinci ze zemí EU či bývalého Sovětského svazu. Kupující považují drahé nemovitosti primárně za dlouhodobé a stabilní uložení (i zhodnocení) finančních prostředků se snadnou likviditou investice v případě potřeby.

Luxusní bytové jednotky mohou sloužit též ke krátkodobým pobytům vlastníků či jako druhé bydlení v kombinaci s rodinným domem nebo bytem v zahraničí.

Díky nejnovějším aplikacím navíc významně stoupl počet investorů, kteří se věnují krátkodobému pronájmu malých bytů v historickém centru metropole. Ten pro ně může znamenat větší zhodnocení financí než dlouhodobý pronájem.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»