Provozuje:
Juris Real Estate

Zajímavá výstava ve Zlíně přibližuje bydlení ve městě ve 20. století.

Na zlínském zámku začala výstava "Bydlíme! Život, plánování, stěhování", která přibližuje bydlení ve Zlíně ve 20. století. Na příkladech sedmi obyvatel představuje, jak bydlení ovlivnilo jejich život.

Zajímavá výstava ve Zlíně přibližuje bydlení ve městě ve 20. století.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Na zlínském zámku začala výstava "Bydlíme! Život, plánování, stěhování", která přibližuje bydlení ve Zlíně ve 20. století. Na příkladech sedmi obyvatel představuje, jak bydlení ovlivnilo jejich život.

"Výstava je uspořádána jako předzvěst oslav sedmistého výročí první písemné zmínky o Zlíně v roce 2022. Její námět i provedení vystihuje zásadní roli, kterou bydlení, potažmo místo k žití, pro člověka v životě má," sdělil primátorův náměstek Miroslav Adámek (STAN). Příběhy sedmi fiktivních obyvatel jsou inspirovány archivními prameny, dokumenty i rozhovory se zlínskými pamětníky. Výstava se inspirovala rovněž historií výstavby baťovských rezidenčních čtvrtí. Domky se zahrádkou a typickou cihlovou fasádou byly domovem dělníků pracujících v Baťových závodech. Baťa chtěl, aby se jeho zaměstnanci nevyčerpávali dojížděním do práce, a zajistil jim ubytování co nejblíže továrny. Ve zlínských částech Letná, Podvesná, Zálešná, Nad Ovčírnou, Lazy či Díly tak postupně vyrostlo přes dva tisíce staveb, které dodnes dávají Zlínu jeho charakteristický ráz. Domky patří do městské památkové zóny.

"Baťovský i pobaťovský Zlín můžeme chápat jako velkou laboratoř, ve které je možné vývoj typů bydlení zkoumat. Rodinné a bytové domy ve městě mají formu svým způsobem jedinečnou či experimentální. Rozsáhlé kolonie rodinných domů byly v době svého vzniku ojedinělým jevem a zůstaly jím do současné doby. Ve Zlíně ale také vznikaly první panelové domy, některé jako pokusné prototypy. Konečně Zlín je také místem stavby jednoho ze dvou českých kolektivních domů," shrnula kurátorka výstavy Barbora Vacková.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»