Provozuje:
Juris Real Estate

Základní pojmy exekučního řízení

Tématu exekucí se na našich stránkách nevěnujeme poprvé. Čím více ale o problematice budeme vědět, tím méně si ji budeme démonizovat.

Základní pojmy exekučního řízení

autor. JURIS REAL

Tématu exekucí se na našich stránkách nevěnujeme poprvé. Čím více ale o problematice budeme vědět, tím méně si ji budeme démonizovat.

Do úzkých se může dostat každý, úhelnou otázkou ale není, zda propadat či nepropadat panice, ale jak situaci řešit.

Co je exekuce?

Exekuce (výkon rozhodnutí) je státem povolený a řízený způsob vymáhání dluhů.

Exekuce je rychlejší a efektivnější alternativou k soudnímu výkonu rozhodnutí.

Kdo to je exekutor?

Exekutor je úřední osobou (např. jako soudce, člen městského zastupitelstva, resp. příslušník Policie České republiky), která je pověřena vymáháním dluhů (pohledávek) na základě souhlasu soudu (soudního rozhodnutí), a jeho úkony jsou považovány za úkony soudu.

Při své činnosti je také soudní exekutor - stejně jako soud nezávislý.

Všichni exekutoři musí být členy Exekutorské komory.

Tomuto profesnímu sdružení je také možné podat stížnost na jednání konkrétního exekutora.

Jak exekutor pracuje?

Především zjišťuje dlužníkův majetek, a to v součinnosti se státními orgány, bankami, pojišťovnami a dalšími institucemi.

Zjišťuje, jaké vlastní dlužník nemovitosti, zda vlastní cenné papíry, kolik peněz má na svých bankovních účtech, zda si spoří na penzi apod. a jaké má příjmy.

To vše mu umožňuje vyhodnotit nejlepší z možných způsobů provedení exekuce.

Před tím, než vás exekutor navštíví, je povinen vám zaslat vyrozumění o zahájení exekuce spolu s výzvou k zaplacení dluhu ve lhůtě 30 dnů.

Pokud dluh (včetně úroků a smluvních sankcí od věřitele) a náklady exekuce vypočtené exekutorem v dané lhůtě zaplatíte, exekutor vám naúčtuje pouze polovinu své zákonem, respektive prováděcí vyhláškou, stanovené odměny (cca 15 % z dlužné částky včetně příslušenství a nákladů věřitele, minimálně však 3000 Kč).

Vstup exekutora do obydlí

Pokud nezaplatíte, exekutor zahájí exekuci. Základním úkonem exekuce je zjištění majetku a příjmů dlužníka. Za tímto účelem exekutor obešle finanční instituce, aby zjistil, jaké máte účty a hlavně kolik na nich máte uloženo peněz, dotáže se katastru nemovitostí, aby zjistil, jestli vlastníte nemovitosti a navštíví vás doma kvůli pořízení soupisu vašeho movitého majetku za účelem jeho budoucího prodeje.

Jste povinni jej vpustit do bytu či domu. Pokud mu v tom bráníte, nebo nejste doma, musí exekutor přizvat Policii ČR, bez její asistence nebo vašeho svolení vstoupit nesmí.

Obrana proti soupisu majetku

Pokud exekutor sepíše do soupisu majetku i věci, které jsou z exekuce vyloučeny, můžete se bránit návrhem na vyškrtnutí věci ze soupisu, který se podává u tohoto exekutora. Pokud exekutor váš návrh odmítne, můžete podat žalobu na vyloučení věci z exekuce u soudu, který nařídil exekuci.

Žalobu je nutno podat do 30 dnů od doručení zamítavého rozhodnutí exekutora. Po dobu řízení nesmí exekutor věci prodat. Pokud tak přesto učiní a soud rozhodne, že máte pravdu, exekutor musí zaplatit škodu, kterou vám způsobil. Je za tím účelem ze zákona pojištěn.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»