Provozuje:
Juris Real Estate

Zákon o sociálním bydlení bude od roku 2021.

Plánuje vláda v demisi.

Zákon o sociálním bydlení bude od roku 2021.

autor. JURIS REAL

Plánuje vláda v demisi.

Nový zákon o sociálním bydlení by měl podle plánů vlády v demisi Andreje Babiše (ANO) začít platit od ledna 2021. Návrh paragrafů by měl kabinet dostat do poloviny příštího roku.

Počítá s tím schválený vládní legislativní plán pro příští roky. Právní normu o sociálním bydlení má připravit ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci s resortem práce a sociálních věcí.

Vedení Platformy pro sociální bydlení doufá, že se termíny dodrží a zákon se přijme. Do té doby by ale kabinet měl problémy lidí v bytové nouzi řešit i bez této normy a měl by na to také vyčlenit finance, sdělil ČTK šéf platformy Štěpán Ripka. Se zákonem o sociálním bydlení počítala už Sobotkova koaliční vláda ČSSD, ANO a lidovců. Na podobě normy, kterou sepisovalo ministerstvo práce, se za minulé volební období ale nedokázala shodnout. Lišily se hlavně představy sociálních demokratů a členů ANO o tom, kdo by měl mít na sociální bydlení nárok a kdo by ho měl potřebným zajišťovat. Podle původních plánů měl zákon platit od loňského ledna.

Podle náměstka ministerstva práce pro legislativu Petra Hůrky se na normě začalo znovu pracovat. Resort práce bude dodávat podklady "z hlediska dávkové gesce", řekl Hůrka. Uvedl, že ministryně práce Jaroslava Němcová (ANO) už jednala na ministerstvu pro místní rozvoj. "Mohu potvrdit, že byly vytyčeny základní parametry zákona," řekla na posledním jednání sněmovního sociálního výboru jeho šéfka Radka Maxová (ANO). Jak parametry vypadají, ale neupřesnila.

Podle legislativního plánu Babišovy vlády v demisi by ministerstvo pro místní rozvoj mělo letos v říjnu představit obrysy zákona, tedy takzvaný věcný záměr. Z něho by pak paragrafy vycházely. Materiál by měla doplnit i zpráva s posouzením dopadů (RIA). Samotný zákon by měl být hotov do pololetí příštího roku. Také k němu by měla vzniknout zpráva RIA. Na projednání normy a její prosazení a přijetí by měl být čas do ledna 2021, kdy se počítá se zahájením účinností. "Doufáme, že ministerstvo nejedná zase jen s majiteli nemovitostí, ale budeme k přípravě zákona přizváni," řekl ČTK Ripka. Poukázal na to, že normu mělo MMR připravovat už před deseti lety, a nakonec ji nepředložilo.

Podle vedení platformy je termín účinnosti zákona až za tři roky poměrně vzdálený, proto by vláda měla problémy lidí v bytové nouzi do té doby řešit i bez normy. Schválená vládní koncepce počítá s tím, že by se do roku 2020 mělo z ubytoven do běžných bytů přestěhovat 6 000 rodin, připomněl Ripka. "Děti z těchto rodin nechtějí čekat až do roku 2021. Legislativa o sociálním bydlení se připravuje dvacet let. Za tu dobu tu vyrůstají generace v bytové nouzi," dodal. Podle něj by kabinet měl v rozpočtu na příští roky počítat s částkou na byty pro potřebné. Zákon o sociálním bydlení, který chystala bývalá vláda, měl ročně zajistit několik miliard. V uplynulém volebním období se návrh normy několikrát od základu měnil. Podle původního záměru ministerstva práce pod tehdejším vedením ČSSD měly mít obce ve svém bytovém fondu povinný podíl sociálních bytů. Povinnost z normy ale kvůli odporu některých politiků a Svazu měst a obcí vypadla. Projednávat se začala verze, podle níž měly obce na sociální bydlení dostávat dotace od státu, pokud by se rozhodly sociální byty mít. Posuzovaly by i nárok potřebných. Kdyby radnice sociální byty přidělovat nechtěly, měly nároky lidí v tísni hodnotit úřady práce a byt měl zajistit státní fond. Šéf hnutí ANO Babiš loni na jaře řekl, že o nároku potřebných nemají rozhodovat úřady práce a jiné centrální instituce, ale starostové a primátoři, tedy obce.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

NCOZ stíhá šest občanů kvůli korupci související s obecními byty v Brně.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili šest lidí kvůli korupčnímu jednání v souvislosti se správou a hospodařením bytového fondu jedné brněnské městské části. Více»

Všechny články a aktuality »»