Provozuje:
Juris Real Estate

Založit firmu jde v ČR od počátku letošního roku i s jedinou korunou v kapse.

Nový zákon o obchodních korporacích požadavek na základní kapitál s. r. o. opouští a připouští zakládání nových společností se základním kapitálem již od 1 Kč.

Založit firmu jde v ČR od počátku letošního roku i s jedinou korunou v kapse.

autor. JURIS REAL

Nový zákon o obchodních korporacích požadavek na základní kapitál s. r. o. opouští a připouští zakládání nových společností se základním kapitálem již od 1 Kč.

Celkem bylo k začátku května do obchodního rejstříku zapsáno 8934 nových eseróček. Za loňský rok to bylo 22 248 a o rok dřív 21 652 s. r. o. Podle odborníků většina nově vzniklých firem volí vyšší základní kapitál než jednu korunu, aby tak zdůraznily svou důvěryhodnost a finanční spolehlivost. Maximální hodnotu základního kapitálu právní předpis nijak neomezuje. Přestože se zdá, že zájem o zakládání eseróček v České republice i letos mírně roste, ministerstvo spravedlnosti považuje za předčasné to už nyní komentovat. Obecně lze říci, že snížení povinného základního kapitálu na symbolickou jednu korunu může mít pro zakládání s. r. o. motivační charakter. Za snížením základního kapitálu zákonodárci však byly podle něj i jiné důvody. Základní kapitál ztratil svůj význam při ochraně věřitelů, protože šlo o pouhou účetní položku, nikoli o hodnotu majetku, kterou by musela společnost ze zákona.

Zákon o obchodních korporacích podle něj nad rámec insolvenčního zákona zajišťuje lepší ochranu věřitelů např. díky pravidlu o testu insolvence, které společnosti zakazuje poskytovat určitá plnění, např. vyplácet společníkům podíl na zisku, pokud by si tím přivodila úpadek. Podle jiného pravidla, tzv. wrongful tradingu, zase členové statutárního orgánu věřitelům společnosti, která je v úpadku, nově ručí za splnění všech povinností, pokud tak stanoví soud. Jinými slovy, jestliže se manažer choval tak, že společnost přivedl do úpadku, nebo tomu nezabránil, ač mohl, měl by nést možná rizika, která dopadnou na věřitele. Věřitelům se tak dostává bezpečnější ochrany, při které není spoléháno na fiktivní částku v účetnictví, ale vychází se z reálného stavu majetku společnosti a odpovědnosti jednatelů.

Uvolnění pravidel pro zakládání společností s ručením omezeným přivítali i advokáti. „Myslím, že požadavek na základní kapitál s. r. o. ještě žádného věřitele neochránil před neseriózním dlužníkem a pouze ztěžoval založení nové společnosti lidem, kteří se chtějí nebo musejí postavit na vlastní nohy,“ konstatoval Jaroslav Míkovec z advokátní kanceláře Kocián Šolc Balaštík. „Než si ale na jednokorunové základní kapitály v praxi zvykneme, budou nám možná připadat divné,“ dodal. Pro vztahy mezi společníky je podle Míkovce vítaná i ta drobnost, že výše jednotlivého vkladu už nemusí být v celých tisících korun. „Umožňuje to jednodušeji dělit obchodní podíly na přesné poměry, jaké si společníci přejí,“ dodal advokát. Na založení eseróčka sice nyní stačí symbolická koruna, celý proces vzniku firmy je však u nás stále administrativně poměrně náročný a zdlouhavý. Zatímco založení společnosti s ručením omezeným například ve Velké Británii zabere jen tři dny, v České republice si to obvykle vyžádá dva až tři týdny.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»