Provozuje:
Juris Real Estate

Zámek Sychrov se jako jediný v kraji otevřel veřejnosti.

Poprvé několika měsících mohli opět návštěvníci přijít na zámek Sychrov nedaleko Turnova. V provozu bude zatím jen o adventních víkendech. Kastelán zámku Miloš Kadlec měl při otevření rozporuplné pocity.

Zámek Sychrov se jako jediný v kraji otevřel veřejnosti.

autor. JURIS REAL, ČTK

Poprvé několika měsících mohli opět návštěvníci přijít na zámek Sychrov nedaleko Turnova. V provozu bude zatím jen o adventních víkendech. Kastelán zámku Miloš Kadlec měl při otevření rozporuplné pocity.

"Jsme rádi, že můžeme otevřít. V současné době se to ale potkává s velkými obnovami, které jsme na zámku nastartovali," řekl ČTK. Na hlavní prohlídkové trase se po říjnovém nuceném uzavření opravovali parkety a nyní se na trase provádí generální úklid. "Kromě královského apartmá zatím není nic na svém místě," uvedl Kadlec. S otevřením hlavního okruhu se počítá až od února, návštěvníkům tak zatím zámek nabízí k prohlídce alespoň soukromé apartmány Artura a Gabriely Rohanových a hostinské pokoje. Jde o novou trasu, kterou zámek zpřístupnil letos v září k 200. výročí, kdy francouzští Rohané zakoupili sychrovské panství.

Sychrov se řadí k nejvýznamnějším novogotickým stavbám v zemi a od roku 1995 je národní kulturní památkou. Zdejší sbírka portrétů je považována za největší kolekci francouzského portrétního umění ve střední Evropě. Prvními návštěvníky na zámku byla rodina Veroniky Bekové, která za rok obvykle navštíví tři až čtyři hrady nebo zámky.

"Chybělo nám to," uvedla čtyřiatřicetiletá Beková, která přišla s dcerou, svoji matkou a babičkou. "Jsme kousek odtud ubytovaní. Měli jsme dlouho zamluvený wellness, přesunuli termín na tento víkend a kupodivu to vyšlo. Zároveň jsme zjistili, že dnes bude poprvé otevřený zámek Sychrov, tak jsme si on-line koupili vstupenky," dodala. Na sychrovský zámek přišla po 18 letech.

Podle Kadlece si lze vstupenky kupovat zatím jen on-line a otevřeno bude v době adventu jen o víkendech. "Vzhledem k tomu, jak dopadala pandemie i na výnosy zámku, musíme šetřit s mzdovými prostředky a nemáme v současné době alokované prostředky na brigádníky. Navíc to druhé patro je tak výjimečné, že výklad zatím zvládají jen dva průvodci plus já," sdělil kastelán. Letos na zámek kvůli nucenému uzavření na jaře i na podzim přišlo 60.000 turistů, obvykle jich bývá každoročně přes 100.000.

Sychrov bývá jako jediný hrad a zámek v kraji otevřený celoročně, letos ale bude nezvykle zavřený i na vánoční prázdniny. Důvodem je podle kastelána nejen generální úklid, ale chybí v pokojích i tradiční vánoční výzdoba. S ohledem na vývoj pandemie Kadlec nepočítal, že by letos mohli ještě otevřít.

V každodenním provozu bude zámek od ledna, kdy bude přístupný okruh v druhém patře východního křídla. Na trase je 15 místností a šest chodeb s exponáty. Pomyslně se podoba této části zámku vrátila do druhé poloviny 19. století. Každý pokoj má jinou náplň.

"Okruh je netradiční v tom, že návštěvníci procházejí interiéry bez jakýchkoliv omezení. Myslím tím různé provázky nebo návštěvnické koridory. Ty jsou jen ve dvou místnostech, kde je větší množství porcelánu," dodal Kadlec.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»