Provozuje:
Juris Real Estate

Záměr o vyhlášení Národního parku Křivoklátsko je vyvěšen.

Starostové hovoří o tlaku na termín.

Záměr o vyhlášení Národního parku Křivoklátsko je vyvěšen.

autor. JURIS REAL, ČTK

Starostové hovoří o tlaku na termín.

Ministerstvo životního prostředí na úřední desce zveřejnilo záměr o vyhlášení NP Křivoklátsko. Starostové mluví o tlaku na termín, podle nich by bylo lepší počkat, až se oficiálně ustanoví nová vedení obcí a uplynou lhůty např. pro volební stížnosti.

ČTK to řekla starostka Karlovy Vsi Iveta Kohoutová. Běží devadesátidenní lhůta pro podání připomínek k záměru. Zvláště chráněné území parku se podle záměru dotkne 19 obcí a celkem má park zabírat 116 km2 na Kladensku, Rakovnicku a Rokycansku.

Podle záměru má park chránit rozsáhlý vnitrozemský komplex převážně listnatého lesa nižších poloh s velkým podílem přirozených či lidskou činností málo ovlivněných ekosystémů, kde je mimořádně vysoká rozmanitost živé i neživé přírody.

Změnit se má i systém lesního hospodaření na více přírodě blízký. Řada starostů trvá na tom, že park lepší ochranu přírody nepřinese.

Podle nich by se z hospodářských lesů mohly stát lesy takzvaného zvláštního určení i v současné CHKO, což umožňuje zákon o lesích. "Území lze chránit i jinou formou než národním parkem," dodala Kohoutová.

Záměr taktéž upřesňuje některé regulace, které se budou týkat např. nakládání s pozemky či pohybu mimo cesty a obsahuje též přehledovou mapu. Některé limity užívání území ale jmenuje jen obecně.

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) dříve plánovala zahájení procesu 9. června, avšak starostové ji na květnovém setkání požádali o odložení, aby devadesátidenní lhůta pro vyjádření k podkladům pro vznik národního parku neskončila několik dní před volbami a také, aby reakce odpovídaly aktuálním postojům i v případě změny vedení obce.

Hubáčková jim vyšla vstříc. V neděli, den po komunálních volbách, rozeslala Hubáčková starostům dopis, v němž plán zahájení záměru oznamuje.

"Vzhledem k tomu, že považuji zástupce místních samospráv za významné partnery, jsem připravena s Vámi v průběhu procesu projednávání danou problematiku diskutovat. Věřím, že se nakonec podaří sladit cíle ochrany přírody se zájmy místních obyvatel a Národní park bude vyhlášen," napsala ministryně v dopise.

Podle Jakuba Majera z iniciativy Otevřené Křivoklátsko je jisté, že nejvíce účinné formy ochrany přírody jsou velkoplošné ochrany, které už ale na Křivoklátsku 44 let ve formě CHKO a 45 let ve formě Biosférické rezervace UNESCO fungují.

"Oproti tomu jsou v naší zemi cenná místa a lokality, která žádnou formu velkoplošné ochrany nepožívají. Zmínit můžeme oblast Soutoku Moravy a Dyje nebo oblast Krušných hor," doplnil Majer.

Podle jeho názoru je otázkou, zda je efektivnější začít chránit něco, co je cenné a žádnou formu ochrany nemá, nebo měnit kategorii a zřizovat nový státní úřad pro území, které již dlouhodobě chráněno je.

Podle zástupců iniciativy může roční provoz NP Křivoklátsko kolem 150 až 200 milionů korun. Část obyvatel se rovněž obává turistického ruchu spojeného s národními parky, třeba zvýšené dopravy a nadměrného turismu, které zhorší kvalitu života pro lidi a bude mít dopad i na přírodu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»