Provozuje:
Juris Real Estate

Zaorálek potvrdil památkovou ochranu Hadích lázní.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) definitivně stvrdil památkovou ochranu teplických Hadích lázní.

Zaorálek potvrdil památkovou ochranu Hadích lázní.

autor. JURIS REAL, ČTK

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) definitivně stvrdil památkovou ochranu teplických Hadích lázní.

Znovu tak změnil rozhodnutí svého předchůdce Antonína Staňka, který vloni krátce před svým odchodem z funkce odňal chátrající klasicistní stavbě v památkové zóně lázeňského města status kulturní památky.

"Na základě odvolání účastníka řízení znovu zasedla rozkladová komise. Dostal jsem výsledek a na základě toho definitivně rozhoduji památkovou ochranu lázní nesnímat," řekl Zaorálek žurnalistům.

Rozkladová komise podle něj podpořila jeho původní rozhodnutí z loňského prosince, které znamenalo, že Hadí lázně zůstanou památkou.

Proti němu se majitel lázní odvolal. Proti rozhodnutí ministra jako druhoinstančního orgánu se odvolat nelze.

Objekt lázní patří podnikateli Jaroslavu Třešňákovi, který měl původně v plánu ho opravit a provozovat v něm lázně. Návrhy na rekonstrukci však odmítli památkáři, protože podle nich spočívají v praktickém zbourání budovy a stavbě nové.

Staněk loni poslední hodiny v úřadu navzdory památkářům i rozkladové komisi vydal rozhodnutí, podle kterého Hadí lázně už nejsou kulturní památkou. Podle některých médií tak vyšel vstříc Třešňákovi, který patřil mezi největší sponzory druhé prezidentské kampaně Miloše Zemana, jinak také největšího Staňkova zastánce na politické scéně.

Zaorálek loni nechal Staňkovo rozhodnutí přezkoumat a na návrh příslušné komise vydal rozhodnutí, že Hadí lázně zůstanou kulturní památkou.

Podle komise památková zóna, uvnitř které se Hadí lázně nachází, k ochraně veřejného zájmu nestačí a nejsou ve smyslu památkového zákona splněny mimořádně závažné důvody pro zrušení prohlášení objektu za kulturní památku.

Třešňák nabídl budovu městu za 18 milionů korun. Tepličtí zastupitelé v prosinci schválili záměr koupě objektu podle znaleckého posudku, a to za 6,8 milionu korun.

Finanční náklady na celkové opravy Hadích lázní město odhadlo na zhruba 20 milionů korun. Klasicistní budova byla kulturní památkou od roku 1958, svému původnímu účelu přestala po několika přestavbách sloužit na přelomu tisíciletí.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»