Provozuje:
Juris Real Estate

Západ a severozápad republiky trpí extrémním suchem.

Déšť se mu vyhýbá.

Západ a severozápad republiky trpí extrémním suchem.

autor. JURIS REAL, ČTK

Déšť se mu vyhýbá.

Západ a severozápad republiky trpí extrémním suchem. Jde o Karlovarský, Plzeňský a Ústecký kraj a částečně i Liberecký, vyplývá z aktuálních údajů zveřejněných na webu Intersucho.

Program sleduje množství vody v půdě do jednoho metru a porovnává aktuální údaje s průměrem z let 1961 až 2010. V této části republiky už řadu týdnů výrazně nepršelo, navíc je převážně letní slunečné a mnohdy velmi teplé počasí.

Situace nejen v této části republiky by se mohla zlepšit ve zvlněné studené frontě, která má Česká republika začít přecházet ve čtvrtek.

"Modely zatím slibují alespoň na části území vydatné srážky až ke 100 milimetrům. Samozřejmě situace se může ještě změnit," informovali tvůrci webu.

Minulý týden nebyl tropický, ale pokračovalo bezoblačné počasí, při němž se teploty pohybovaly na obvyklých letních hodnotách, nejčastěji mezi 24 a 27 stupni. Pro zemědělce už nyní situace není tak hrozivá, jako když je sucho na jaře, ale krajina je vyschlá. Nedostatek vláhy je vidět prakticky na všech řekách či potocích, které mají méně vody, než je v tomto období obvyklé.

"Aktuálně se nějaká intenzita sucha vyskytuje na 76 procentech území republiky," uvedli vědci. Tři nejhorší stupně sucha zasahují přes čtvrtinu území. Díky předpokládaným srážkám by se dva nejhorší stupně už neměly na konci týdne vyskytovat vůbec.

Na území České republiky je značné sucho po dvou relativně příznivých letech, které přišly po velkém suchu v letech 2015 až 2019. Důvodem letošního sucha je minimální množství sněhu v zimě a slabé jarní deště.

Letos v létě už jde o třetí vrchol sucha. První byl ve druhé polovině června, další ve druhé polovině července a třetí nyní. Při porovnání s jinými evropskými zeměmi je na tom Česká republika zatím poměrně dobře.

Extrémní sucho zasáhlo letos prakticky celé Slovensko, a to na několik týdnů, kritickému suchu čelí sever Itálie a stejně tak se s nebývalým nedostatkem vody potýkalo brzy na jaře Španělsko a postupně i Francie.

Ve vyjmenovaných zemích je situace daná horkými vlnami i podprůměrným množstvím srážek. Klimatologové na proměnu středomořského podnebí v důsledku klimatické změny dlouho upozorňovali, tedy na to, že bude ubývat srážek a budou stoupat teploty.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»