Provozuje:
Juris Real Estate

Zastropování cen energií je dle ekologů přiměřené.

Chudším občanům ale nepomůže.

Zastropování cen energií je dle ekologů přiměřené.

autor. JURIS REAL, ČTK

Chudším občanům ale nepomůže.

Návrh na zastropování cen energií pro maloodběratele a obce, který v pondělí schválila vláda, je podle ekologů přiměřený. Limity šest korun korun za kWh silové elektřiny a tři koruny u zemního plynu zajistí nižší ceny pro koncové spotřebitele a zároveň neodradí od úsporných opatření, uvedly Hnutí Duha a Greenpeace v tiskové zprávě.

Řešení ale podle nich nepomůže zvláště nízkopříjmovým domácnostem.

"Zastropování cen pro maloodběratele na úrovni šesti Kč za kWh silové elektřiny a tří Kč za plyn významně pomůže, tržní ceny jsou skutečně neúnosné. Strop současně neodrazuje od úspor, protože cena zůstane relativně vysoká," oznámil odborník na energetiku Jiří Koželouh z Hnutí Duha.

"Ale tím pádem je potřeba zacílit vyšší pomoc na lidi, kteří na to nebudou mít. O tom vláda stále jen mluví, místo rychlého nastavení zvýšeného a zjednodušeného příspěvku na bydlení a cílených sociálních slev," doplnil Koželouh.

Na to, že pro některé obyvatele zůstanou i zastropované ceny příliš vysoké, upozornil i Jaroslav Bican z Greenpeace.

"Je také nutné zajistit, aby zateplování domů či solární střechy byly dostupné i pro nízkopříjmové domácnosti. Je proto důležité, aby vláda nepromrhala peníze z emisních povolenek, které jsou k tomu primárně určeny, na pokrytí zastropování," konstatoval Bican.

Zdůraznil, že pro pokrytí aktuálního návrhu na snížení cen energií by měla vláda hledat jiné zdroje - zejména nadměrné zisky energetických firem.

"A neriskovat, že obětuje dlouhodobé a systémové řešení krátkodobému," sdělil. Ekologové také vyzvali k odstranění překážek, které podle nich brání rychlejšímu rozvoji komunitní energetiky v České republice.

Rozpočtové dopady zastropování ceny elektrického proudu a plynu vyčíslil na maximálně 130 miliard korun, uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Stát chce na náklady použít mobilizované příjmy ze všech státních firem, připravovanou daň z neočekávaných zisků a příjmy z emisních povolenek.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»