Provozuje:
Juris Real Estate

Zástupci horských povolání odeslali Arenbergerovi předžalobní výzvu.

Unie horských povolání (UHP) a Asociace lanové dopravy zaslaly předžalobní upomínku ministrovi zdravotnictví Petru Arenbergerovi (za ANO).

Zástupci horských povolání odeslali Arenbergerovi předžalobní výzvu.

autor. JURIS REAL, ČTK

Unie horských povolání (UHP) a Asociace lanové dopravy zaslaly předžalobní upomínku ministrovi zdravotnictví Petru Arenbergerovi (za ANO).

Vadí jim protiepidemické opatření ministerstva k omezení aktivit, které bude účinné od pondělí. Pokládají ho za nesprávné, nedomyšlené a nepřiměřené a také za diskriminační pro provozovatele lyžařských středisek.

ČTK o tom informoval Adam Jarmar z Asociace lanové dopravy.

Výzva míří proti mimořádnému opatření přijatému 6. dubna, které v návaznosti na končící nouzový stav od pondělí s výjimkami omezí či zakáže obchody a služby.

"Opatřením byly povoleny některé činnosti a služby, na nichž byla zřejmě tzv. politická shoda, kdežto jiné činnosti a služby, byť zjevně bezpečné, byly omezeny či zakázány," zkritizovala UHP.

Unie sdružuje horské vůdce, průvodce a záchranáře, instruktory lyžování a snowboardingu, dále lyžařské školy či provozovatele vleků a lanovek.

„UHP nijak nezlehčuje ani nepopírá vážnost epidemické situace v České republice a potřebu ochrany veřejného zdraví před následky epidemie koronaviru, kterou považuje nepochybně za legitimní cíl, nicméně má zásadní výhrady proti znění opatření s přímým dopadem na celé segmenty podnikatelů a obyvatel, které nejsou i ve srovnání s omezeními jiných sektorů - např. průmysl či veřejná správa - přiměřené a rovné," stojí ve výzvě. Unie argumentuje tím, že ministerstvo nemá podle pandemického zákona kompetenci vydávat obdobné plošné zákazy – může omezovat, nikoliv zakazovat. Zákon o ochraně veřejného zdraví pak sice umožňuje „omezit či zakázat“ určité činnosti, ovšem jen lidem „podezřelým z nákazy“, upozornila.

UHP uvedla, že je opatření připravena napadnout i soudně. Raději by však s Arenbergerem jednala, takže mu nabídla schůzku. Tvrdí, že má řešení, která umožní bezpečný provoz vleků a lanovek.

„Jelikož opatření bylo formulováno a vydáno ještě vaším předchůdcem ve funkci docentem (Janem) Blatným, věříme v konstruktivní a adekvátní přístup z vaší strany, který povede k oboustranně přijatelnému řešení," napsala ministrovi.

Arenberger v pátek zmínil, že ministerstvo obdrželo předžalobní výzvu i od České komory fitness.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Letech byl otevřen památník holokaustu Romů a Sintů v ČR

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku. Stojí v místě, kde byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. Více»

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

Všechny články a aktuality »»