Provozuje:
Juris Real Estate

Zastupitelé ve Zlíně schválili výstavbu bytů pro duševně nemocné spoluobčany.

Zlínští zastupitelé přes protesty některých obyvatel i opozice schválili výstavbu bytů v části Letná pro lidi s duševním onemocněním. Vzniknou tam dva objekty celkem s 11 malometrážními byty.

Zastupitelé ve Zlíně schválili výstavbu bytů pro duševně nemocné spoluobčany.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Zlínští zastupitelé přes protesty některých obyvatel i opozice schválili výstavbu bytů v části Letná pro lidi s duševním onemocněním. Vzniknou tam dva objekty celkem s 11 malometrážními byty.

Duševně nemocní se tam naučí samostatnosti, k dispozici však budou mít nepřetržitou odbornou pomoc.

Obyvatelé bytů se budou vybírat ze současných klientů služby Horizont, která na Letné od roku 2007 funguje. Podle vedení města tak obyvatelům nehrozí nebezpečí, klienti Horizontu na Letnou už mnoho let docházejí, zařízení poskytuje sociální rehabilitaci lidem s duševním onemocněním ambulantní a terénní formou.

Rovněž podle zastupitele města a psychiatra Pavla Konečného (ODS) nejsou lidé trpící schizofrenií, kteří pravidelně berou léky a jsou pod dohledem, nebezpeční.

Podle ředitele Centra služeb a podpory Zlín, pod které Horizont spadá, Milana Antoše, nabídnou byty přechodné bydlení, pro klienty se bude hledat trvalé bydlení v běžné zástavbě.

Na zastupitelstvo přišly zhruba tři desítky obyvatel Letné, kteří proti projektu protestují. Petici podepsalo téměř 700 lidí, na Letné žije asi 4.000 obyvatel.

Lidé poukázali zejména na to, že město s nimi o projektu nejdříve nediskutovalo, besedu s obyvateli vedení města připravilo až na pondělí.

Kritizovali rovněž vysokou koncentraci zařízení pro lidi s postižením v dané lokalitě, špatný stav infrastruktury a to, že město chce stavět nový objekt v husté zástavbě s památkově chráněnými baťovskými domky, ale jiné investice ve čtvrti nedělá. Obyvatelé baťovských domků musí při případné úpravě domů dodržovat pravidla.

"Byli jsme šikanovaní za každou změnu, kterou jsme provedli, a vy tam dáte mezi objekty skleněný krček. Kdybych udělal skleněnou zahradu já, to by mi památkáři nepovolili," uvedl Ondřej Slováček.

Místo pro stavbu je podle nich nevhodné také proto, že je ve svahu a bude zbytečně stavebně a finančně náročné.

"Jsem zklamaná, že z nás udělali xenofoby. Nikdy nikdo proti Horizontu a těmto službám nevznesl žádnou stížnost. Vadí nám výstavba ze stavebního hlediska, že se ztratí jediná volná zelená plocha, která tady je. Za 35 milionů mohli postavit daleko více jednotek než 11," uvedla obyvatelka Letné Iveta Pernická. Občany čtvrti však kauza podle ní spojila, zakládají občanské sdružení a budou věc dále řešit. Opozice kritizovala zejména způsob projednávání celé věci. "Je to příklad nedobré komunikace města a obyvatel městských částí. Město to dá jako bod na zastupitelstvo a čtyři dny potom udělá setkání, aby řeklo, proč je to dobré," uvedl Jaroslav Juráš (Zlín 21). Zlín projekt plánoval již v roce 2016, i tehdy proti němu část obyvatel Letné protestovala, stavět se však nakonec nezačalo. Zmíněný projekt si vyžádá asi 35,5 milionu korun, metropole Valašska bude žádat o evropskou dotaci, která by mohla pokrýt až 90 procent nákladů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»