Provozuje:
Juris Real Estate

Zavedení pov. záloh a snížení exe. tarifu přivodí drastický pád vymah. dluhů.

V nedělních Otázkách Václava Moravce deklaroval ministr spravedlnosti Robert Pelikán svůj záměr zavést pro věřitele povinné placení záloh na exekuční řízení, a současně výrazně snížit současnou výši exekučního tarifu.

Zavedení pov. záloh a snížení exe. tarifu přivodí drastický pád vymah. dluhů.

autor. JURIS REAL

V nedělních Otázkách Václava Moravce deklaroval ministr spravedlnosti Robert Pelikán svůj záměr zavést pro věřitele povinné placení záloh na exekuční řízení, a současně výrazně snížit současnou výši exekučního tarifu.

Pan ministr dospěl k výpočtu, že pokud je dnes 20 procent exekucí úspěšných a povinní z těchto exekucí tedy hradí zbylé nevymožené exekuce, pak je prostor pro snížení exekučního tarifu až na pětinu jeho současné výše. Soudní exekutoři sdružení v názorové platformě Exekutoři proti teritorialitě ale varují, že takové změny by mohly vést až ke zhroucení celého systému vymáhání práva v České republice a uvrhnout jej zpět do divokých 90. let.

„První otázka je, zda by měli věřitelé nějaký poplatek před zahájením exekuce platit, druhá pak, jak by měl být poplatek vysoký? Dle mého názoru na menším poplatku lze nalézt všeobecnou shodu, ale tak, jak o tom mluvil pan ministr v OVM, by věřitelé museli na povinných zálohách v podstatě sanovat snížení exekučního tarifu až o 80 procent. To by mělo naprosto logicky fatální následky. Mnoho věřitelů by takto vysoké poplatky odmítlo hradit a celou věc by buď neřešili, nebo řešili jinak než exekučním řízením. To by vedlo opět k rozmachu neetických i nelegálních způsobů vymáhání, které mohou vést až k fyzickému napadání od najatých vymahačů, jako tomu bylo v 90. letech. To by bylo mnoho kroků zpět pro celý exekuční systém,“ vysvětluje JUDr. Ondřej Mareš, LL.M., soudní exekutor z Litoměřic. Slova svého kolegy doplňuje také Mgr. Zuzana Sobíšková, která vysvětluje, že na exekutorské úřady byla za poslední roky převedena obrovská agenda z exekučních soudů, aniž by se jakkoliv zvýšil právě exekuční tarif: „Dnes zastáváme navíc takové činnosti, jako je zrušení podacího místa na soudech, svěření rozvrhové agendy, kontrola a vedení Centrální evidence exekucí, Rejstřík zahájených exekucí, rozhodování o zastavení a odkladu exekuce, povinné konverze a další. K tomu máme povinnost komunikovat se všemi orgány elektronicky, pořizovat archiv záznamů z exekucí a mnoho dalšího. Všechny změny a nová činnost nás stojí nemalé finanční náklady na změnách softwaru, na nových zaměstnancích, školeních, zatímco exekuční tarif se nezvýšil ani jednou. V loňském roce už se dva úřady dostaly do úpadku a nechci si ani představovat, co by přineslo snížení tarifu,“ říká soudní exekutorka z Prahy 6. Podle ní by navíc takové změny paradoxně dopadly nejtvrději na velké úřady, které musejí vynakládat největší finance právě na vlastní provoz.

Ondřej Mareš, Zuzana Sobíšková i další soudní exekutoři z platformy ale spatřují i další problémy se zamýšleným zaváděním povinných záloh a s tím související snížení exekučního tarifu. „Všichni věřitelé jsou tu házeni do jednoho pytle s nebankovními společnostmi, které často půjčují vědomě i lidem, kteří nejsou dostatečně solventní pro splácení dluhu. Jenže to je přece jen jedna, menší část věřitelů. Ta větší část jsou podnikatelé, firmy a lidé, kteří nedostali zaplaceno za odvedenou činnost, za dodané zboží. Pokud to celé postavíme tak, že všichni věřitelé jsou zodpovědní za to, aby byl jejich dlužník dostatečně solventní, pak úplně zašlapeme do země základní právní fakt, a totiž že je to dlužník v exekuci, který neplní svoje právní povinnosti,“ říká dále Zuzana Sobíšková. Ona i její kolegové navíc upozorňují, že v exekučních řízeních se dlouhodobě uplatňuje konstantní judikatura Ústavního soudu, který už dříve rozhodl o tom, že věřitel nemá v případě zastavení exekuce pro nemajetnost či smrt dlužníka hradit náklady exekuce. Ústavní soud označil takové jednání za nespravedlivé, protože věřitel není odpovědný za nemajetnost dlužníka, pokud o ní nevěděl, nýbrž se jedná o jakési podnikatelské riziko soudního exekutora. Pokud by tedy nyní ministerstvo spravedlnosti prosadilo povinné zálohy, existuje reálná hrozba, že ty budou v nedaleké budoucnosti zrušeny právě rozhodnutím Ústavního soudu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»