Provozuje:
Juris Real Estate

Zdravotnická zařízení nemusí po nálezu Ústavního soudu vracet poplatky.

Zdravotnická zařízení nemusí po únorovém nálezu Ústavního soudu (ÚS) vracet pacientům poplatky za lůžkovou péči, stejně jako nemusí měnit existující dohody o splácení.

Zdravotnická zařízení nemusí po nálezu Ústavního soudu vracet poplatky.

autor. JURIS REAL

Zdravotnická zařízení nemusí po únorovém nálezu Ústavního soudu (ÚS) vracet pacientům poplatky za lůžkovou péči, stejně jako nemusí měnit existující dohody o splácení.

Je ovšem věcí samotných dlužníků, zda nadále budou starší závazky plnit, anebo nikoliv, uvedl Ústavní soud v tiskové zprávě reagující na různé interpretace nedávného verdiktu.

ÚS v únoru konkrétně řekl, že zdravotnická zařízení už nemohou zpětně vymáhat poplatky za lůžkovou péči za období, kdy zákon stanovoval denní sazbu 100 korun. Poplatek v této výši soud už v roce v roce 2013 zrušil, donedávna ovšem pokračovalo mnoho sporů mezi nemocnicemi a pacienty. Řešily je soudy po celém Česku, některé mohly vyústit v exekuce. V součtu jde o milionové sumy.

Pokud ÚS v minulosti řekl, že určité ustanovení zákona odporuje ústavnímu pořádku, nelze je poté použít jako právní základ pro přiznání nároku na zaplacení poplatku, uvedl v únoru k nálezu soudce zpravodaj Pavel Rychetský.

Únorový nález podle generálního sekretáře ÚS Iva Pospíšila vyvolal řadu nepřesných a zavádějících mediálních zpráv. Situace je podle Pospíšila ve skutečnosti taková, že dosud sjednaná práva a povinnosti mezi pacienty a zdravotnickými zařízeními zůstávají zachována. Ovšem pokud pacient jako dlužník neplatil dobrovolně, nelze nárok vymáhat soudní cestou.

"Z nálezu ani z právní úpravy, kterou nález aplikoval, však nevyplývá, že by bylo zdravotnické zařízení povinno již zaplacené poplatky či jejich části vracet, nebo že by bylo povinno samo měnit sjednaná uznání dluhu a splátkové kalendáře," uvedl Pospíšil.

Hospodářské noviny v úterý uvedly, že nález působí zdravotnickým zařízením také problémy účetního rázu. "I k tomu lze však uvést, že pokud některá zdravotnická zařízení, jak uvedla média, zaplatila daň z příjmů za dosud nevymožené části těchto poplatků, pak s ohledem na jejich nevymahatelnost lze jistě postupem podle daňového řádu požádat o vrácení části již zaplacené daně," popsal Pospíšil.

Poplatek za pobyt v nemocnici původně činil 60 korun. Po jeho zvýšení na 100 korun za den jej v roce 2013 přezkoumal ÚS a s několikaměsíčním odkladem poplatek zrušil. Důvodem bylo zejména jeho paušální uplatňování na všechny pacienty. Vláda jej poté už neobnovila ani v původní výši.

Starší dluhy z období šedesátikorunové sazby lze po pacientech nadále vymáhat.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»