Provozuje:
Juris Real Estate

Zdraží měnové intervence centrální banky byty?

Zástupci českých rezidenčních developerů se neshodnou na dopadech měnových intervencí České národní banky. Podle některých představitelů developerských společností nové byty kvůli tomu zdraží, jiní tvrdí pravý opak.

Zdraží měnové intervence centrální banky byty?

autor. JURIS REAL

Zástupci českých rezidenčních developerů se neshodnou na dopadech měnových intervencí České národní banky. Podle některých představitelů developerských společností nové byty kvůli tomu zdraží, jiní tvrdí pravý opak.

Do první skupiny patří např. generální ředitel a předseda představenstva společnosti Ekospol Evžen Korec, který upozorňuje na to, že v reakci na kroky ČNB je velmi pravděpodobné, že vzroste inflace.

"A pokud vzroste inflace, nedlouho po ní zpravidla rostou i úroky z hypoték, protože vyšší inflace při konstantním úroku zvýhodňuje pozici dlužníka vůči věřiteli. Vyšší úroky z hypoték by tedy mohly nepřímo zdražit i nové bydlení, které je z 80 až 90 procent financováno právě prostřednictvím hypotečních úvěrů," vysvětluje Korec, podle nějž k nárůstu hypotečních úroků dojde nejdříve začátkem příštího roku. "To nepřímo zvedne i ceny bytů," dodal Korec.

Podobný názor má i předseda představenstva a generální ředitel společnosti Trigema Marcel Soural. "Dlouhodobě vyšší kurz bude znamenat pro stavební firmy i vyšší náklady (například na pohonné hmoty, některé stavební materiály či technologie a podobně).

A protože jsou ceny stavebních prací na samém dnu, nemají už kam klesat a budou v průběhu příštího roku pozvolně stoupat. Především na nových projektech. Takže se dá očekávat i stejný přístup developerů," myslí si šéf Trigemy Soural. Podle obou šéfů developerských firem tak do konce roku ještě mírně vzroste prodej nových bytů. "Předpokládám, že prodeje nových bytů by mohly mírně vzrůst," odhaduje Soural.

Ekospol, který stejně jako Trigema vydává analýzy prodejů na pražském trhu včetně dalšího vývoje, proto již pozměnil očekávání.

"Již v polovině roku bylo podle tempa prodejů velmi pravděpodobné, že zatím nejlepší pokrizový výsledek z roku 2012 bude letos znovu překonán. Předpokládali jsme ale, že se v letošním roce prodá zhruba 4700 nových bytů, tedy meziročně o 17 procent více. Po zásahu ČNB do kurzu koruny však mohou být developerské prodeje mnohem vyšší," myslí si Korec, podle nějž jde však o administrativní impulz, který pro rezidenční trh není příliš šťastný.

Naopak obchodní ředitel Central Group Jiří Vajner má jiný názor. "Měnová intervence ČNB ovlivní především ceny spotřebního zboží a nikoliv ceny nových nemovitostí. S ohledem na tuto skutečnost nepředpokládáme, že by měla jakýkoliv vliv na prodejní výsledky do konce tohoto roku," tvrdí Vajner. Stejný názor má také zástupce Finepu. "Měnová intervence ČNB ceny nových bytů prakticky neovlivní," soudí finanční ředitel společnosti Finep Štěpán Havlas.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»