Provozuje:
Juris Real Estate

Zeman jmenoval novými členy bankovní rady ekonomy Aleše Michla a Tomáše Holuba.

Jmenovaní od prosince nahradí v radě viceguvernéry ČNB Mojmíra Hampla a Vladimíra Tomšíka, kterým vyprší druhé funkční období a na třetí již nemohou kandidovat.

Zeman jmenoval novými členy bankovní rady ekonomy Aleše Michla a Tomáše Holuba.

autor. JURIS REAL

Jmenovaní od prosince nahradí v radě viceguvernéry ČNB Mojmíra Hampla a Vladimíra Tomšíka, kterým vyprší druhé funkční období a na třetí již nemohou kandidovat.

Prezident tak současně včera jmenoval stávající členy rady Marka Moru a Tomáše Nidetzkého viceguvernéry ČNB.

Dalšími členy bankovní rady jsou guvernér Jiří Rusnok a členové rady Vojtěch Benda a Oldřich Dědek.

Zeman při jmenování nových členů bankovní rady vyjádřil spokojenost s tím, jakou měnovou politiku Česká národní banka vede. Ocenil postupné zvyšování úrokových sazeb i snahu ČNB o omezení dostupnosti hypoték, která podle něj může působit jako prevence před tím, aby v České republice nenastala hypoteční krize podobně jako před deseti lety v USA.

Zeman také uvítal, že ČNB opustila režim devizových intervencí. "Po nevydařené epizodě s devizovou intervencí jsem rád, že se měna vrátila na tržní hodnoty, a jak jste si zajisté všimli, i nadále pokračuje ekonomický růst a nízká nezaměstnanost a dvouprocentní inflace," řekl. Jestliže by nastalo hospodářské zpomalení, byl by to podle něj důsledek začínající obchodní války mezi USA a Čínou.

"Jmenování Tomáše Holuba je pro mě přirozeným a logickým vyústěním jeho dlouholeté vysoce odborné i manažerské práce pro centrální banku. Od Aleše Michla očekávám, že do bankovní rady vnese nový úhel pohledu a díky svému talentu oslovovat širokou veřejnost přispěje k širšímu pochopení toho, co Česká národní banka dělá a proč," konstatoval guvernér Rusnok. Mora a Nidetzký ve funkcích viceguvernérů podle něj díky předchozím manažerským zkušenostem zajistí silné vedení centrální banky.

Holub vede měnovou sekci ČNB od května 2004. Předtím působil čtyři roky jako poradce guvernéra centrální banky. Michl je externím poradcem premiéra Andreje Babiše (ANO) pro ekonomiku. Dříve mimo jiné působil v týmech místopředsedů vlád pro ekonomiku Martina Jahna a Jiřího Havla a od roku 2006 do roku 2015 pracoval v Raiffeisenbank. Podle dřívějšího vyjádření ekonoma společnosti Czech Fund Lukáše Kovandy patří Holub k profesně nejlépe vybaveným adeptům do bankovní rady. "Jeho vliv na podobu měnové politiky byl už v uplynulých letech srovnatelný s vlivem bankovních radních, ne-li vyšší," uvedl Kovanda.

Michl by se podle analytiků v bankovní radě České národní banky mohl zařadit k tzv. jestřábům, tedy členům bankovní rady, kteří jsou zastánci zvyšování úrokových sazeb, pokud to národohospodářský vývoj dovoluje. V minulosti se často vyjadřoval ve prospěch silnější koruny a kritizoval devizové intervence. "V tuto chvíli tak zapadne spíše do jestřábího křídla ČNB a bude podporovat návrat úrokových sazeb k vyšším úrovním, pokud to ekonomický vývoj dovolí. V tomto ohledu tak nahradí odcházejícího Mojmíra Hampla," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Současně upozornil, že bankovní rada již je zcela obměněna kandidáty prezidenta Zemana. Ten bude mít možnost během svého mandátu jmenovat ještě pět členů, tedy všechny kromě Michla a Holuba.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»