Provozuje:
Juris Real Estate

Zemědělská výroba v ČR byla loni nejvyšší za posledních pět let.

Produkce českého zemědělství loni dosáhla 152,8 miliardy korun, což je nejvíce za posledních pět let. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo zemědělství. V roce 2020 činila produkce zemědělského odvětví v České republice 147 mld. Kč.

Zemědělská výroba v ČR byla loni nejvyšší za posledních pět let.

autor. JURIS REAL, ČTK

Produkce českého zemědělství loni dosáhla 152,8 miliardy korun, což je nejvíce za posledních pět let. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo zemědělství. V roce 2020 činila produkce zemědělského odvětví v České republice 147 mld. Kč.

Ceny zemědělských výrobců loni stouply o 6,9 procenta. Současně s tím vzrostly ceny vstupních nákladů firem o 5,9 procenta. O 0,8 procenta se zvýšily také ceny průmyslových výrobců potravinářských výrobků a tabáku. O stejné procento stouply i průměrné spotřebitelské ceny. Vyplývá to ze zprávy o stavu zemědělství, kterou projednala vláda. "Výsledky souhrnného zemědělského účtu pro rok 2021 potvrzují nárůst hodnot většiny hlavních ukazatelů nejen proti předchozímu roku, ale i ve srovnání s posledními pěti lety, a to především díky růstu zemědělské produkce," oznámil ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Podíl zemědělství na hrubé přidané hodnotě loni činil 1,8 procenta. Při započtení lesnictví a rybolovu to bylo 2,15 procenta. Oba ukazatele se meziročně prakticky nezměnily, uvádí resort. Podíl zemědělství na výdajích státního rozpočtu se v roce 2021 snížil o 0,26 procenta na 3,58 procenta. Příčinou relativního poklesu bylo podle ministerstva navýšení celkových veřejných výdajů rozpočtu. Výdaje státu do zemědělství se loni ve srovnání s rokem 2020 snížily o pět procent na 64,1 miliardy korun. Obrat českého agrárního obchodu se v loňském roce zvýšil o 6,9 procenta na 496,5 miliardy korun. Dovoz stoupl o 7,6 procenta na 270 miliard, hodnota vývozu vzrostla o 6,1 procenta na 227,5 miliardy Kč.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»