Provozuje:
Juris Real Estate

Zjednodušit povolování staveb je nutností, včera bylo pozdě.

Spory ve vládě řešení opět oddalují.

Zjednodušit povolování staveb je nutností, včera bylo pozdě.

autor. JURIS REAL

Spory ve vládě řešení opět oddalují.

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová v minulých dnech opět zopakovala, že cílem jejího ministerstva (MMR) je zjednodušit extrémně komplikovaný proces povolování staveb v ČR.

Nově připravovaný zákon by měl umožnit podat žádost o stavební povolení i ohlášku elektronicky bez nutnosti chodit po úřadech.

Stavařům má výrazně ulehčit přípravu také opatření, které umožní žádat o všechna povolení ke stavbě na jediném místě.

Snaha zjednodušit komplikované povolování staveb, které v České republice patří k nejsložitějším na světě, je bez jakékoliv pochyby správná a nutná. Už nyní stráví malý investor plánující vybudovat „jen“ vlastní dům bojem s byrokracií při získávání všech povolení často více času, než vlastní stavbou.

U velkých bytových komplexů se tato příprava táhne dlouhé roky. Situace je natolik alarmující, že dopadá na celý sektor stavebnictví. V blízké budoucnosti může vést až k masivnímu propouštění stavebních dělníků i jiných profesí.

Stavaři, projektanti i nezávislí odborníci po změnách volají už velmi dlouho. Nynější avizovaná snaha ministerstva přichází ne za pět minut dvanáct, ale pět minut po dvanácté.

Otázkou také zůstává, co se MMR podaří prosadit. Ve schvalovacím procesu je nyní novela stavebního zákona, kterou připravovali ministerští úředníci dlouhé měsíce. I ta měla podle MMR výrazně zjednodušit a urychlit povolovací proces.

V připomínkovém řízení však ministerstvo obdrželo na 2 300 připomínek, z toho 1 800 zásadních. Na setkání s představiteli stavebních společností letos na jaře si ministryně postěžovala, že tolik potřebné změny blokují některé resorty, které se nechtějí vzdát svých kompetencí.

Obáváme se proto, že se tyto spory nepodaří odstranit ani při projednávání nového zákona a proklamace současné vlády o nutnosti podporovat české stavebnictví opět zůstanou jen prázdnými slovy na papíře koaliční smlouvy.

Že na to doplatí hlavně české stavebnictví, které se jako jediné významné odvětví českého hospodářství od začátku roku neustále propadá, není nutné zdůrazňovat.

Je na čase, aby se 350 tisíc lidí zaměstnaných ve stavebnictví ozvalo výrazně silněji. Jako to umí například pár tisíc horníků z OKD. Nebo 50 tisíc míst ve stavebnictví zrušených během minulé ekonomické krize nebude zdaleka číslo konečné.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»