Provozuje:
Juris Real Estate

Změna územního plánu ohrožuje zahrádkářské osady v metropoli.

Město plánuje nápravu.

Změna územního plánu ohrožuje zahrádkářské osady v metropoli.

autor. JURIS REAL

Město plánuje nápravu.

V hlavním městě jsou prý změnou územního plánu ohroženy desítky zahrádkářských osad. Upozornila na to mluvčí Českého zahrádkářského svazu Zdeňka Jankovičová.

Svaz se prý sice snaží zakládat nové osady, ale bez větší podpory pražských zastupitelů nebo radních. Podle náměstkyně pražské primátorky pro územní rozvoj Petry Kolínské (Zelení/Trojkoalice) se město snaží přepracovat plán, který by označil nová vhodná území pro kolonie. Materiál by měl vzniknout příští rok na jaře. V Praze je podle svazu přibližně 8 000 registrovaných zahrádkářů, kteří obhospodařují 457 hektarů půdy. Ještě před dvaceti lety jich bylo kolem 18 tisíc a hospodařili na 618 hektarech. „Návrh pražského Metropolitního plánu nenabízí žádnou konkrétní ucelenou koncepci zahrádkových osad jako významné součásti systému sídelní zeleně města. Většinu zahrádkových osad zahrnuje do ploch rekreace bez jasné garance zachování jejich současného využití a uspořádání nebo navrhuje k úplné transformaci na bydlení či jinou zástavbu a tedy k zániku,“ sdělila mluvčí.

Město se podle Kolínské naopak snaží zahrádkářům pomáhat. Svaz si v poslední době vytipoval místa na nové kolonie, např. v Písnici „Tento projekt bohužel patrně padl, byla nutná změna územního plánu, majitelé nevydrželi čekat,“ řekla Jankovičová. Podle Kolínské jsou ale změny územního plánu v případě vlastnictví soukromníků pouze formalitou. Teď svaz jedná o pozemku v Praze 13, poblíž ulice Jitrocelová. Území je podle svazu označené v územním plánu jako louky a pastviny. „Situaci lze řešit podáním podnětu na změnu územního plánu,“ dodala Jankovičová.

Kolínská konstatovala, že jde o první změnu územního plánu kvůli budování nové kolonie, kterou jako náměstkyně řeší. „Změnu odhaduji na dva roky, myslím si, že je to doba, která se dá vydržet,“ uzavřela.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»