Provozuje:
Juris Real Estate

Žně v České republice jsou u konce.

Sklizeno je 99,6 procent obilovin a 99,9 procent řepky.

Žně v České republice jsou u konce.

autor. JURIS REAL, ČTK

Sklizeno je 99,6 procent obilovin a 99,9 procent řepky.

Letošní žně jsou v ČR u konce, k 25. srpnu zemědělci sklidili 99,63 procenta obilovin a 99,99 procenta řepky. Sklizeň letos výrazně urychlilo sucho, loni bylo touto dobou sklizeno 76 procent obilovin a 95 procent řepky.

Na agrosalonu Země živitelka to uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) a prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. Zemědělci letos sklidili 7,8 milionu tun obilí a 1,16 milionu tun řepky. Zbylého méně než půl procenta nesklizené plochy obilnin představují plochy podmáčené kvůli deštivému počasí nebo je obilí znehodnocené jinak.

Výnosy jsou o něco horší než minulý rok. Průměrně se sklidilo 6,02 tuny na hektar obilovin, což je meziročně pokles o 0,28 t na hektar.

Průměrný výnos řepky je 3,38 tuny na hektar, oproti roku 2021 to je o 0,27 tuny na hektar více.

Pšenice ozimé, která je nejvýznamnější tuzemskou obilovinou, se letos sklidilo pět milionů tun, výnos je také o něco horší než loni. Průměrný výnos je 6,33 tuny na ha, co že je meziročně o 0,45 tuny na hektar méně než loni.

Ječmene jarního se sklidilo 1,16 milionu tun, průměrný výnos je 5,49 tuny na hektar, což je o 0,02 tuny na hektar méně než loni.

Lepší průměrný výnos než loni je pouze u ječmene ozimého, meziročně stoupl 0,29 tuny na hektar na 6,31 tuny na hektar.

"Průběh sklizně ukazuje, že produkce základních potravin bude na dobré úrovni," řekl Nekula. Zemědělská politika podle něj má být ambiciózní směrem k environmentálním změnám. "Je zřejmé, že počasí posledních let nebude výjimkou (exempcí), spíše pravidlem a bude potřeba, abychom při hospodaření a obnově krajiny počítali s těmito faktory. Výkyvy počasí se budou více vyhrocovat," sdělil Nekula s odkazem na letošní sucha.

Doležal poznamenal, že po zkušenostech z minulých let je rozdíl mezi statistikou žňového zpravodajství a reálným množstvím plodin na skladech. V minulých letech byly rozdíly na úrovni pět, někdy až deseti procent," dodal.

Z globálního pohledu bude podle něj hrát velkou roli úroda v Evropě a celém světě, protože ceny vznikají na světových trzích.

"Máme zprávy ze Španělska, Francie, Maďarska nebo u z Ukrajiny o výrazně nižší sklizni, tak nemůžeme očekávat výrazný pokles cen obilovin," doplnil.

Podle Agrární komory se letos zemědělci potýkali hlavně se suchem, které se netýká pouze povrchové vody, ale sahá do hloubky.

Problematické je, že několik deštivých dní během léta nestačí k nasycení nižších vrstev půdy. Sucho nejvíce zasáhlo Jihomoravský kraj, severozápad Čech a Polabí.

Sklizeň postupovala nejrychleji v Jihomoravském a Zlínském kraji, nejpomaleji postupovala v Karlovarském a Moravskoslezském kraji.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

Všechny články a aktuality »»