Provozuje:
Juris Real Estate

Zprostředkovatelé ubytování v soukromí budou muset sdílet údaje s úřady.

Zprostředkovatelé turistického ubytování v soukromí formou digitálních platforem typu Airbnb budou povinni sdílet s českými úřady informace o uzavřených smlouvách.

Zprostředkovatelé ubytování v soukromí budou muset sdílet údaje s úřady.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Zprostředkovatelé turistického ubytování v soukromí formou digitálních platforem typu Airbnb budou povinni sdílet s českými úřady informace o uzavřených smlouvách.

Předpokládá to novela zákona o podmínkách podnikání v cestovním ruchu, kterou schválil Senát.

Nová povinnost by mohla podle MMR pomoci při trasování lidí, kteří přišli do styku s člověkem nakaženým novým typem koronaviru. Mnozí senátoři to ale zpochybňovali, když upozorňovali na to, že digitální platformy budou mít na poskytnutí údajů o ubytovatelích 30 dnů. Předlohu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) prohlásila, že právě s epidemií koronaviru vyvstala akutní potřeba přijetí předlohy, poněvadž neexistuje možnost efektivní kontroly.

Turisté v tuzemsku sice kvůli uzavření hranic nejsou, ale tento stav je dočasný a je nutné se na jejich příchod připravit, podotkla. Živnostenské úřady si podle ní budou moci v mezičase údaje o ubytovatelích vyžádat. Ubytovatelé následně budou muset vést podle zákona o cizinecké policii knihy o hostech.

Senát odmítl projednat předlohu ve zkráceném řízení, na programu schůze jej ale ponechal. Podle předsedy horní komory Miloše Vystrčila (ODS) tím senátoři vyjádřili názor na to, do jaké míry se týká koronavirové krize. Senátoři se ale na druhou stranu shodovali v tom, že problém pronajímání bytů prostřednictvím digitálních platforem turistům je třeba řešit. Jiří Drahoš z klubu Starostů připomněl, že jen Praze uniká z ubytovacích poplatků podle odhadů zhruba 100 milionů korun ročně.

Provozovatelé digitálních ubytovacích platforem budou podle zákona muset sdělit na vyžádání obecnímu živnostenskému úřadu poskytovatele ubytování, počet uzavřených smluv o službě cestovního ruchu, celkovou cenu za tyto služby, ale i adresu bytu. Živnostenské úřady budou moci údaje předávat dalším institucím, třeba hygienickým stanicím a cizinecké policii. Sdílení informací by mělo podle důvodové zprávy omezit nedovolené podnikání, a naopak získat základní přehled o cizincích, kteří se dočasně pohybují v České republice. Za porušení povinnosti poskytnout údaje bude podle novely hrozit zprostředkovatelům až milionová pokuta. Rozhodnutí o sankci navíc bude moci živnostenský úřad zveřejnit.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»