Provozuje:
Juris Real Estate

Ztráta horských regionů za uplynulou sezonu činí podle AHS až 25 miliard Kč.

Uplynulá zimní sezona mohla být podle mnohých provozovatelů skiareálů nejlepší za sedm let. Kvůli pandemii koronaviru a vládním opatřením ale horské regiony evidují v součtu ztrátu až 25 mld. korun.

Ztráta horských regionů za uplynulou sezonu činí podle AHS až 25 miliard Kč.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Uplynulá zimní sezona mohla být podle mnohých provozovatelů skiareálů nejlepší za sedm let. Kvůli pandemii koronaviru a vládním opatřením ale horské regiony evidují v součtu ztrátu až 25 mld. korun.

Do veřejných rozpočtů se tak z daní a dalších odvodů nedostalo 10,5 miliardy korun. Zatím nelze odhadnout, jaké budou mít ztráty na horská střediska dopady a zda některá příští zimu neotevřou.

Vládní podpora fungovala více pro menší a střední areály, nikoliv pro největší.

Na on-line tiskové konferenci to konstatovali prezidentka Asociace horských středisek (AHS) Kateřina Neumannová a její ředitel Libor Knot.

Zimní sezona 2020/2021 trvala pouhých devět dní, navíc mimo hlavní období, kdy ještě v některých skiareálech nebyl sníh.

Průměrná délka otevření středisek tak byla podle AHS méně než pět dní. Přitom celá letošní zima byla podle Knota štědrá na sníh i mrazivé dny.

Ztráty na tržbách lyžařských středisek činily zhruba 3,5 miliardy korun, se započtením propadu ubytovacích, stravovacích a dalších služeb v horských regionech podle studie společnosti KPMG dosáhly až 25 miliard korun.

Vláda podle Knota areály stále udržovala v naději, že část sezony budou moci fungovat. Pokračovaly tak v zasněžování.

"Průměr zasněžovacích dnů byl 28, což stoprocentně odpovídá průměru běžné sezony. Jen přímé náklady na zasněžování a přípravu tratí tak činily v součtu stovky milionů korun," uvedl Knot.

Ministerstvo průmyslu a obchodu vypsalo program COVID Sport III Lyžařská střediska, který pokrýval 50 procent nákladů z minulých let. Vláda na něj vyčlenila miliardu korun.

Podporu stát poskytl za 103 dní. Úřad přijal 298 žádostí za zhruba 858,6 milionu korun.

Druhou polovinu financí museli podnikatelé podle Knota uhradit z rezerv, případně se uchýlit k půjčkám. "Samozřejmostí je přitom škrcení všech provozních nákladů a odklady investic," řekl dále.

Vzhledem k limitu 1,8 milionu eur (asi 46 mil. Kč) z veřejné podpory na jednoho žadatele, který stanovila Evropská komise, pomoc tak dobře neposloužila zejména pěti největším skiareálům.

Ty ovšem tvoří polovinu trhu. Dosáhly ale jen na kompenzace 12 až 25 procent nákladů. Podle Knota je jejich situace problematická.

Provozovatelům skiareálů i dalších sportovišť je nadále k dispozici záruční program COVID sport, který vznikl ve spolupráci MPO s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou.

V České republice existuje 450 lyžařských středisek, zaměstnávají 45.000 převážně místních obyvatel. Do státního rozpočtu střediska ročně přinášela zhruba 13 miliard korun.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»