Provozuje:
Juris Real Estate

A zase ty exekuce.

Dnes přinášíme zajímavé stanovisko Mgr. Karolíny Peak, místopředsedkyně vlády, předsedkyně Legislativní rady vlády a členky zastupitelstva Městské části Praha 1 na exekuční řízení, které bylo otištěno v deníku Právo dne 25. 1. 2012 na straně 6.

A zase ty exekuce.

Dnes přinášíme zajímavé stanovisko Mgr. Karolíny Peak, místopředsedkyně vlády, předsedkyně Legislativní rady vlády a členky zastupitelstva Městské části Praha 1 na exekuční řízení, které bylo otištěno v deníku Právo dne 25. 1. 2012 na straně 6.

autor. JURIS REAL

Pro někoho je Karlovým mostem jeho dům.

Minulý pátek nechal exekutor obstavit majetek hlavního města Prahy včetně Karlova mostu a dalších památek. To bylo haló! Rozhodně větší než když se totéž stává menším dlužníkům běžně. Jen se nejedná o dluh dvě stě tisíc a zabavení Staroměstského náměstí a Stromovky, ale třeba o stokoruny a obstavený dům. Na problém s nepřiměřenými postupy exekutorů jsem ministerstvo spravedlnosti upozorňovala již v srpnu loňského roku. Tenkrát mi tvrdili, že princip přiměřenosti je v zákoně již dostatečně stanoven a žádné problémy nejsou (pozn. redakce – což je ale pravda a již dlouhou dobu dokonce existuje i stanovisko Exekutorské komory, které se týká způsobu provádění exekucí - skutečně záleží jen na samotném exekutorovi, zda-li bude dodržovat "pravidla hry" či nikoliv). Bohužel jsme ale opravdu léta svědky exekucí, kdy kvůli dlužné stokoruně, někdy dokonce i kvůli administrativní chybě jiné osoby, jsou rodinám zabavovány střechy nad hlavou. Zjevně bylo potřeba, aby exekutor nechal obstavit stomiliardový majetek včetně Karlova mostu, aby se ministr spravedlnosti rozhoupal k nutné změně. Doufejme, že nezůstane jen u mediálních práskání bičem. V Legislativní radě vlády se nám již podařilo zrušit sepisování doložek vykonatelnosti exekutory (tedy jakási samotvorba exekučních příležitostí), nyní ve druhém čtení navrhujeme další příslušné změny, aby exekuce byly přiměřené vůči dlužníkovi a plně uspokojily oprávněného věřitele a nedocházelo tak k excesům, kdy uspokojený je pouze exekutor. Nejsem proti exekutorům. Pokud dělají potřebnou práci a chrání věřitele, zaslouží podporu stejně jako věřitel sám. Je ale ve vlastním zájmu exekutorů, aby se nediskreditovali nejen excesy, jako je zabavení kulturních památek hlavnímu městu, ale ani podobnými kroky vůči drobnějším dlužníkům.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Registr zastupování je plný rozporů.

Ministerstvo vnitra chtělo odložit účinnost. Více»

YIT zkolaudovala etapu Tornio v Lappi Hloubětín.

A dokončila zde vzorový byt. Více»

PČR zajistila nemovitosti firmě, z níž investoři marně dolují peníze.

Investiční společnost Profit & Prosper, která investorům nedokáže vrátit stovky milionů korun, zkoušela potichu prodat jednu ze svých nemovitostí. Více»

Geosan Development uvolnil do prodeje byty v Rezidenci Radimova Břevnov.

Společnost Geosan Development uvádí na trh další sérii bytů v Rezidenci Radimova Břevnov v atraktivní lokalitě Prahy 6. Projekt je aktuálně ve výstavbě s plánovanou kolaudací již na podzim letošního roku. Více»

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži rozkvetly o měsíc dřív.

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži, která je památkou UNESCO, letos díky teplému počasí rozkvetly o měsíc dřív, než je obvyklé. Návštěvníci je mohou obdivovat především v tzv. Holandské zahradě. Více»

Všechny články a aktuality »»