Provozuje:
Juris Real Estate

Ani rekordní výstavba nezvládne pokrýt poptávku po bytech.

V prvním pololetí letošního roku došlo v České republice k rozestavění 10 tisíc bytů, přesto developerské společnosti nestíhají pokrýt bytový deficit.

Ani rekordní výstavba nezvládne pokrýt poptávku po bytech.

autor. JURIS REAL (zdroj: ČTK)

V prvním pololetí letošního roku došlo v České republice k rozestavění 10 tisíc bytů, přesto developerské společnosti nestíhají pokrýt bytový deficit.

Developeři z velkých měst odcházejí do regionů, kde jsou rychlejší povolovací procesy.

Zatímco v Libereckém a Jihomoravském kraji došlo k propadu počtu zahájených bytů, Plzeň je pro developery z důvodu rychlosti povolovacího procesu atraktivní.

„I když by raději stavěli ve větších městech, tak míří k nám, protože máme moderní územní plán, který může flexibilně reagovat na jejich požadavky,“ potvrzuje ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje plzeňského magistrátu Irena Vostracká. „Za určitých okolností zde lze realizovat projekt za dva až tři roky,“ dodává. V Praze též roste počet rozestavěných bytů, ačkoliv zde trvá získání stavebního povolení neúměrně dlouho. „V Praze trvá průměrnému bytovému projektu více než pět let, než dostane stavební povolení. Od akvizice do kolaudace pak uběhne průměrně devět let,“ uvádí Ondřej Zabloudil ze společnosti Deloitte.

Přestože počet rozestavěných bytů je nejvyšší za posledních 10 let, nepokryje rostoucí poptávku. Podle údajů společnosti Central Group je v Praze povolováno pouze 2 422 bytů ročně, přičemž hlavní město potřebuje čtyřikrát větší množství. I ve zbytku republiky je bytů nedostatek.

„Teď to vypadá na necelých 36 tisíc bytů ročně. V roce 2008 se jich ale stavělo 47 tisíc a téměř všechny se prodaly. A tehdejší poptávka byla výrazně slabší než dnešní,“ upozorňuje analytik ČSOB Petr Dufek.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Závěr NS neobstojí, uvedl ÚS v kauze exekuce majetku babičky.

Výklad Nejvyššího soudu je formalistický, nedostatečný, v hodnotovém rozporu se samotnou koncepcí vyživovací povinnosti a péče o nezaopatřené děti ve smyslu Listiny, uvedl Ústavní soud. Více»

Novela vodního zákona se vrací do druhého čtení.

Poslanci doplní návrhy. Více»

E.ON zlevnil energie s fixací.

Od května sníží ceny plynu i klientům bez závazku. Více»

Vinaři se vyjádří k situaci ve vinicích a vyčíslí škody způsobené mrazy.

ČTK bude dnes od 11:55 hod. živě vysílat tiskovou konferenci Svazu vinařů ČR k aktuální situaci ve vinicích a vyčíslení škod, které napáchaly mrazy. Zúčastní se jí prezident svazu Martin Chlad a zástupci všech vinařských podoblastí. Více»

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Všechny články a aktuality »»