Provozuje:
Juris Real Estate

Bagr začal bourat zdi slavné vily v Praze 5.

Podle Pospíšila je to nepřijatelné.

Bagr začal bourat zdi slavné vily v Praze 5.

autor. JURIS REAL, ČTK

Podle Pospíšila je to nepřijatelné.

Bagr začal bourat zdi historické vily umístěné na smíchovském úpatí Petřína. Zatím odstranil garáž, která byla součástí stavby.

Místní obyvatelé, kteří proti záměru neznámého vlastníka rodinného domu uspořádali on-line petici s asi 2 600 podpisy, proti tomu svolali protestní shromáždění.

Bourání odsoudil náměstek pražského primátora pro kulturu Jiří Pospíšil (TOP 09). Ze středečního rozhodnutí Ústavního soudu podle něj vyplývá, že odvolání místních obyvatel by mohlo mít odkladný (pozn. suspenzivní) účinek, takže práce by měly být pozastaveny.

Domu z počátku 20. století místní obyvatelé přezdívají Schieszlova vila podle prvorepublikového politika Josefa Schieszla, který v ní žil a pracoval. Současný skutečný majitel není znám, nemovitost drží společnost s ručením omezeným ovládaná přes řetězec kyperských firem a za vlastníka jednají prostředníci. S prvními pracemi začali dělníci v pondělí. Stavební povolení hovoří o úpravách a přístavbě vily, fakticky se však podle místních obyvatel jedná o nahrazení stavby novou s čtyřnásobnou podlahovou plochou. Obyvatelé sousedních domů podali žádosti o přezkum kladných stanovisek památkářů a odboru územního rozvoje pražského magistrátu k ministerstvům kultury a pro místní rozvoj. Ministerstvo kultury vyzvalo k pozastavení prací do dokončení přezkumu. Vyjma toho jeden ze sousedů podal i odvolání proti stavebnímu povolení, odvolacím orgánem je v tomto případě magistrát hlavního města.

Bagr podle zpravodaje ČTK zatím zboural garáž, která byla součástí vily, a další samostatně stojící. Dnes kolem 13:00 hod. již stroj nepracoval a dělníci pokračovali v pracích ručně. Střecha vily je částečně odstrojena. Podle spoluatora petice proti bourání Víta Makariuse dělníci dostali pokutu od policie, protože neměli zajištěný potřebný zábor, v pracích však i tak pokračovali. Pospíšil dnes uvedl, že bourací práce považuje za nepřijatelné. Stavební povolení bylo podle něj vydáno pouze za podmínky rekonstrukce a přestavby domu a za stejných podmínek vydal kladné stanovisko městský Institut plánování a rozvoje (IPR) a magistrátní odbor územního rozvoje. "Jsem moc rád, že ministerstvo kultury vyzvalo k pozastavení prací, než bude přezkoumáno rozhodnutí památkářů," sdělil.

Jedna ze sousedek podala proti stavebnímu povolení ústavní stížnost k Ústavnímu soudu, který ji zamítl. V rozhodnutí, které má ČTK k dispozici, soud napsal, že měla podat odvolání, které má odkladný účinek. Na tuto formulaci upozornil i Pospíšil. "Podle Ústavního soudu by odvolání místních obyvatel proti stavebnímu povolení mohlo nabýt odkladného účinku, tedy že by se teď nesmělo stavět," prohlásil. Doplnil, že ho mrzí postup stavebního úřadu Prahy 5, který informaci o stavebním řízení pouze vyvěsil na úřední desku a přímo sousedy nekontaktoval. "Zároveň je škoda, že se radnice Prahy 5 po zamítnutí jimi vznesených námitek neodvolala a do věci už dříve nevtáhla veřejnost. Za mě by se takto postupovat nemělo," zakončil Pospíšil.

Nejde o první podobný případ v této oblasti. Předloni se podobný odpor zvedl proti záměru demolice ani ne kilometr vzdálené vily z počátku 20. století v ulici Nad Výšinkou. Vilu tehdy vlastnila Valérie Haščáková, manželka spoluvlastníka investiční skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Po intenzivní kritice demolice ze strany místních obyvatel a politiků vila třikrát změnila vlastníka, a nakonec skončila v majetku investiční skupiny Rockaway Capital a stále stojí.

Doplnil, že ho mrzí postup stavebního úřadu Prahy 5, který informaci o stavebním řízení pouze vyvěsil na úřední desku a přímo sousedy nekontaktoval. "Zároveň je škoda, že se radnice Prahy 5 po zamítnutí jimi vznesených námitek neodvolala a do věci už dříve nevtáhla veřejnost. Za mě by se takto postupovat nemělo," uzavřel Pospíšil.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Většina pracovníků hutě Liberty Ostrava bude doma dalších šest týdnů.

Většina zaměstnanců hutě Liberty Ostrava bude dalších šest týdnů doma za stejných podmínek jako dosud. Rozhodnutí o překážkách na straně zaměstnavatele, kvůli nimž zaměstnanci nemohou chodit do práce, firma prodloužila do 30. června. Více»

Estonci schválili zákon o použití ruského majetku k úhradě válečných škod.

Estonský parlament schválil zákon, který umožňuje použít ruský majetek, zmrazený v této pobaltské zemi na základě mezinárodních sankcí, na nápravu škod způsobených Ukrajině válkou. Více»

EK mírně zlepšila odhad letošního růstu české ekonomiky.

Hrubý domácí produkt České republiky se podle nové prognózy Evropské komise zvýší o 1,2 procenta, zatímco v únoru EK jeho růst odhadovala na 1,1 procenta. Více»

MS v Brně uložil v souvislosti s bytovou kauzou dva podmíněné tresty.

Městský soud v Brně na veřejném zasedání uložil dvěma obžalovaným kvůli podplácení podmíněné a peněžité tresty v souvislosti s tzv. brněnskou bytovou kauzou. Soud schválil dohodu o vině a trestu, rozhodnutí je tedy pravomocné. Více»

Na sněhovém poli Mapa republiky je okolo čtyř metrů sněhu.

Na sněhovém poli známém jako Mapa republiky ve východních Krkonoších je stále okolo čtyř metrů sněhu. Z úbočí Studniční hory by mohlo zmizet na přelomu června a července, řekl ČTK mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Více»

Všechny články a aktuality »»