Provozuje:
Juris Real Estate

Banky poskytly v lednu hypotéky za 15,8 mld. Kč, tj. meziročně dvojnásobek.

Banky a stavební spořitelny v České republice poskytly v únoru hypoteční úvěry za 15,8 miliardy korun, což je proti lednu růst o 21 procent. Meziročně to činí dvojnásobek.

Banky poskytly v lednu hypotéky za 15,8 mld. Kč, tj. meziročně dvojnásobek.

autor. JURIS REAL, ČBA a ČTK

Banky a stavební spořitelny v České republice poskytly v únoru hypoteční úvěry za 15,8 miliardy korun, což je proti lednu růst o 21 procent. Meziročně to činí dvojnásobek.

Úrokové sazby nových úvěrů zrychlily pokles na 5,36 procenta z lednových 5,54 procenta. Je to nejnižší hodnota od června 2022.

Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu. "Úrokové sazby delších splatností se dostaly se na nejnižší úroveň od přelomu let 2021 a 2022. Tento vývoj souvisel s očekáváním trhu ohledně rychlejšího poklesu sazeb hlavních centrálních bank včetně České národní banky. Vývoj otevírá prostor pro rychlejší pokles hypotečních sazeb, což naznačují již únorová čísla z hypotečního trhu, kdy realizovaná průměrná sazba u uzavřených smluv meziměsíčně klesla nejrychleji od začátku loňského roku," sdělil hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

Vzhledem k vývoji inflace a úrokových sazeb na trhu lze očekávat pokračující pokles hypotečních sazeb, který bude zájem o hypotéky zvyšovat, míní manažerka pro hypoteční úvěry mBank Soňa Holíková. Zároveň předpokládá, že hypoteční trh může na konci druhého kvartálu oživit i blížící se termín účinnosti zákona týkajícího se předčasného splacení hypotéky, který se bude vztahovat na nové úvěry a úvěry po refixaci.

I přes uvedený vývoj však zůstávají hypoteční sazby z pohledu posledních dvou dekád nadprůměrně vysoké. Na podobných či mírně vyšších úrovních se naposledy nacházely v letech 2008 a 2009. Realizované úrokové sazby na rozdíl od cen nabídkových reflektují skutečnou reálnou úrokovou sazbu u podepsaných hypotečních smluv. Nabídkové sazby se rovněž v důsledku posledního vývoje tržních úrokových sazeb dostaly citelněji pod šestiprocentní hranici a v některých případech se objevují i nabídky pod pěti procenty, vyplývá z dat Hypomonitoru.

Největší zájem i nadále zůstává o krátké fixace na jeden až tři roky, řekla ČTK hypoteční specialistka společnosti FinGO Jana Vaisová. Klienti se podle ní ještě do září snaží využít možnost uzavřít hypotéku za současných podmínek, kdy se na ně nebude do konce fixace vztahovat novela zákona o účelně vynaložených nákladech při předčasném splacení úvěru. "S klesajícími úrokovými sazbami je pořízení bydlení na hypotéku dostupné pro více lidí. Ti si často chtějí pořídit vlastní nemovitost nyní, když jsou nemovitosti stále ještě levnější než před dvěma let," doplnil oblastní ředitel společnosti 4fin Jan Schwarzbach.

Průměrná hypotéka v únoru mírně klesla na 3,38 milionu Kč, nadále však patří mezi nejvyšší za poslední dva roky. Nejvyšší průměrná výše hypotéky byla v listopadu 2021 a činila 3,46 milionu Kč. Od té doby se postupně snižovala a své nejnižší úrovně dosáhla loni v lednu, kdy byla 2,83 milionu Kč. Růst hypotečních sazeb o jeden procentní bod znamená pro průměrnou velikost hypotéky zvýšení měsíční splátky o zhruba 1 500 až 2 000 Kč. Ve srovnání s dvouprocentní úrokovou sazbou, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, tak znamená současná sazba nárůst měsíční splátky u průměrné hypotéky zhruba o 6 000 Kč. Splátka hypotéky jeden milion korun s 30letou splatností se současnými úrokovými sazbami se pohybuje kolem 5 600 Kč.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Většina pracovníků hutě Liberty Ostrava bude doma dalších šest týdnů.

Většina zaměstnanců hutě Liberty Ostrava bude dalších šest týdnů doma za stejných podmínek jako dosud. Rozhodnutí o překážkách na straně zaměstnavatele, kvůli nimž zaměstnanci nemohou chodit do práce, firma prodloužila do 30. června. Více»

Estonci schválili zákon o použití ruského majetku k úhradě válečných škod.

Estonský parlament schválil zákon, který umožňuje použít ruský majetek, zmrazený v této pobaltské zemi na základě mezinárodních sankcí, na nápravu škod způsobených Ukrajině válkou. Více»

EK mírně zlepšila odhad letošního růstu české ekonomiky.

Hrubý domácí produkt České republiky se podle nové prognózy Evropské komise zvýší o 1,2 procenta, zatímco v únoru EK jeho růst odhadovala na 1,1 procenta. Více»

MS v Brně uložil v souvislosti s bytovou kauzou dva podmíněné tresty.

Městský soud v Brně na veřejném zasedání uložil dvěma obžalovaným kvůli podplácení podmíněné a peněžité tresty v souvislosti s tzv. brněnskou bytovou kauzou. Soud schválil dohodu o vině a trestu, rozhodnutí je tedy pravomocné. Více»

Na sněhovém poli Mapa republiky je okolo čtyř metrů sněhu.

Na sněhovém poli známém jako Mapa republiky ve východních Krkonoších je stále okolo čtyř metrů sněhu. Z úbočí Studniční hory by mohlo zmizet na přelomu června a července, řekl ČTK mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Více»

Všechny články a aktuality »»