Provozuje:
Juris Real Estate

Brno dnes zahájí výstavbu multifunkční haly takřka za šest mld. korun.

Stavba multifunkční haly Arena Brno téměř za šest miliard korun začne dnes symbolickým poklepáním základního kamene na brněnském výstavišti poblíž pavilonu Z.

Brno dnes zahájí výstavbu multifunkční haly takřka za šest mld. korun.

autor. JURIS REAL, ČTK

Stavba multifunkční haly Arena Brno téměř za šest miliard korun začne dnes symbolickým poklepáním základního kamene na brněnském výstavišti poblíž pavilonu Z.

Hala je největším strategickým projektem města, přípravy začaly v roce 2019. Hala pro 13.000 diváků má sloužit primárně hokejové Kometě, ale i pro pořádání různých akcí.

Město na stavbu využije půjčku 2,2 miliardy korun od České spořitelny. Dnešního zahájení se zúčastní rovněž ministerský předseda Petr Fiala (ODS).

Jedním z posledních kroků nezbytných k zahájení stavby bylo potvrzení Evropské komise, že lze halu stavět s podporou veřejných zdrojů. Město jej získalo v červenci. Na stavbu využije i dotaci půl miliardy korun.

Od Národní sportovní agentury získá 300 milionů a 200 milionů od Jihomoravského kraje. Zbylé náklady musí pokrýt z vlastních zdrojů, tedy z rozpočtu a úvěru.

Při schvalování úvěru zastupitelstvem radní Petr Kratochvíl (ODS) řekl, že v částce 5,76 miliardy na stavbu je miliardová rezerva. Úvěr od spořitelny bude město splácet do roku 2050. Úrok činí 4,87 procenta, město tak přeplatí půjčenou částku o 1,7 miliardy korun.

Brno chtělo, aby halu provozoval soukromník, který s městem uzavře nájemní smlouvu a bude mu každoročně odvádět smluvenou částku. Nikdo takový se nenašel.

Z tohoto důvodu magistrát rozhodl, že provoz zajistí nová městská společnost Arena Brno, která bude podle potřeby nabírat zaměstnance. Proti stavbě haly za současných podmínek se vymezovala opozice.

Hala má mít dvě podzemní a šest nadzemních podlaží. Zastavěná plocha bude téměř 16.700 metrů čtverečních. Obestavěný prostor bude 475.000 metrů čtverečních. Kapacita haly bude až 13.300 míst.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Zájem domácností o fotovoltaiku pokračuje.

Žádostí o dotace dvojnásobně přibylo. Více»

Celoroční sjezdovka ve Velké Chuchli nevznikne.

Kousek od závodiště ve Velké Chuchli se lyžovat na zakryté sjezdovce nebude. Spolek Arnika zjistil, že investor po pěti letech stáhl svůj podnět ke změně územního plánu. Více»

České hokejové hry uspořádají v letech 2026 a 2028 Č. Budějovice.

České hokejové hry, které jsou součástí série Euro Hockey Tour, se v letech 2026 a 2028 odehrají v Českých Budějovicích. V rámci čtyřleté spolupráce se na tom dohodli zástupci Českého svazu ledního hokeje (ČSLH), města a Jihočeského kraje. Více»

V Českých Budějovicích začala výstavba justičního areálu.

Vyjde na 600 milionů korun. Více»

CREDITAS Real Estate připravuje nové byty v metropoli.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS zahájila předprodej 39 bytových jednotek s dispozicemi 1+kk až 4+kk v komorním projektu Jateční 35, který se nachází v moderní a pulzující lokalitě Holešovic v Praze. Více»

Všechny články a aktuality »»