Provozuje:
Juris Real Estate

Brno může stavět multifunkční halu.

Evropská komise schválila zapojení veřejných zdrojů.

Brno může stavět multifunkční halu.

autor. JURIS REAL, ČTK

Evropská komise schválila zapojení veřejných zdrojů.

Brno může stavět multifunkční halu takřka za šest miliard korun.

Evropská komise potvrdila, že ji lze stavět s podporou veřejných zdrojů, uvedl v tiskové zprávě mluvčí města Filip Poňuchálek. Město chce začít se stavbou v západní části výstaviště letos, zbývají poslední administrativní kroky.

Hala pro 13.000 diváků má sloužit primárně hokejové Kometě, ale zároveň pro pořádání jiných sportovních a kulturních akcí. Město si na stavbu půjčí také 2,2 miliardy korun od České spořitelny.

"Evropská komise konstatovala, že jde v případě multifunkční haly o přiměřenou podporu, která je nezbytná a vhodná pro posílení sportovních a kulturních ekonomických činností přispívajících k hospodářskému rozvoji celého regionu," uvedla ve zprávě primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Město na stavbu získá také dotaci půl miliardy korun - 300 milionů od Národní sportovní agentury a 200 milionů od Jihomoravského kraje. Zbylé náklady musí pokrýt z vlastních zdrojů, tedy z rozpočtu a z úvěru.

Při schvalování úvěru červnovým zastupitelstvem radní Petr Kratochvíl (ODS) novinářům řekl, že v částce 5,76 miliardy korun na stavbu je miliardová rezerva. Úvěr od České spořitelny bude město splácet do roku 2050. Úrok činí 4,87 procenta a město tak přeplatí půjčenou částku o 1,7 miliardy korun.

Původní záměr města byl, aby halu provozoval privátní subjekt, který s městem uzavře nájemní smlouvu a bude městu každoročně odvádět smluvenou částku. Nikdo takový se však nenašel.

Z tohoto důvodu město rozhodlo, že provoz zajistí nová městská společnost Arena Brno, která bude postupně podle potřeby nabírat zaměstnance. K dispozici má město finanční analýzu, v níž se kalkuluje s počty sportovních zápasů i koncertů, s počty diváků, s příjmy za pronájem skyboxů a dalšími příjmy.

Vedení města věří, že hala zisk generovat bude. Pokud však bude vykazovat ztrátu, bude se sanovat z městského rozpočtu, uvedla Vaňková. Kratochvíl řekl, že město chce i v budoucnu usilovat o to, aby se našla komerční společnost, která bude halu provozovat.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Většina pracovníků hutě Liberty Ostrava bude doma dalších šest týdnů.

Většina zaměstnanců hutě Liberty Ostrava bude dalších šest týdnů doma za stejných podmínek jako dosud. Rozhodnutí o překážkách na straně zaměstnavatele, kvůli nimž zaměstnanci nemohou chodit do práce, firma prodloužila do 30. června. Více»

Estonci schválili zákon o použití ruského majetku k úhradě válečných škod.

Estonský parlament schválil zákon, který umožňuje použít ruský majetek, zmrazený v této pobaltské zemi na základě mezinárodních sankcí, na nápravu škod způsobených Ukrajině válkou. Více»

EK mírně zlepšila odhad letošního růstu české ekonomiky.

Hrubý domácí produkt České republiky se podle nové prognózy Evropské komise zvýší o 1,2 procenta, zatímco v únoru EK jeho růst odhadovala na 1,1 procenta. Více»

MS v Brně uložil v souvislosti s bytovou kauzou dva podmíněné tresty.

Městský soud v Brně na veřejném zasedání uložil dvěma obžalovaným kvůli podplácení podmíněné a peněžité tresty v souvislosti s tzv. brněnskou bytovou kauzou. Soud schválil dohodu o vině a trestu, rozhodnutí je tedy pravomocné. Více»

Na sněhovém poli Mapa republiky je okolo čtyř metrů sněhu.

Na sněhovém poli známém jako Mapa republiky ve východních Krkonoších je stále okolo čtyř metrů sněhu. Z úbočí Studniční hory by mohlo zmizet na přelomu června a července, řekl ČTK mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Více»

Všechny články a aktuality »»