Provozuje:
Juris Real Estate

Byty v metropoli zdražuje trestuhodná nečinnost politiků a úředníků.

Za první pololetí letošního roku v Praze klesl počet zahájených bytů v bytových domech o 80 procent z loňských 2 614 na letošních 522.

Byty v metropoli zdražuje trestuhodná nečinnost politiků a úředníků.

autor. JURIS REAL

Za první pololetí letošního roku v Praze klesl počet zahájených bytů v bytových domech o 80 procent z loňských 2 614 na letošních 522.

Za stejné období přitom developeři prodali 3 350 nových bytů, tedy více než šestkrát tolik, než byl počet tzv. zahájených, tedy těch, jejichž výstavbu úřady povolily. Tato obrovská disproporce se již projevuje růstem cen nových bytů.

V době prodejního boomu vyvolaného levnými hypotékami se totiž bytů začíná na trhu nedostávat. Meziročně se tak ceny nového bydlení v Praze zvedly o téměř 19 procent.

Propad Prahy je razantně viditelný také v poklesu jejího podílu na zahajovaných bytech v rámci ČR.

Zatímco vloni se za první pololetí v Praze zahajovalo 74 procent všech bytů v bytových domech, tedy v podstatě tři čtvrtiny z celé republiky, letos je to jen 21 procent, tedy pětina.

Již třetím měsícem po sobě také Praha není nejrychleji se rozvíjejícím regionem v ČR v oblasti nové bytové výstavby. Předstihla ji totiž Plzeň, kde úřady za pololetí vydaly povolení pro 691 bytů, tedy o třetinu více než v Praze.

Pražskému tempu zahajovaných bytů se také začíná blížit Středočeský kraj s 457 zahájenými byty.

Pokud půjde povolování nových bytů v Praze tímto tempem i nadále, za pár měsíců již Prahu předstihne i Středočeský kraj.

S takovými alarmujícími čísly již Praha musí začít něco dělat! Není přece možné, aby metropole přenechala vedoucí roli v rezidenčním rozvoji jiným regionům. Praha, jako přirozené centrum země, k sobě logicky vede nové obyvatele: intelektuály z celé České republiky i ze zahraničí, kteří Prahu obohacují, přicházejí sem uplatnit své schopnosti, a tím dále zvyšují potenciál Prahy, která právě i díky těmto nově příchozím motivovaným patří mezi desítku nejbohatších regionů v EU.

Jen 28 nově povolených bytů za čtvrtletí pro celou Prahu!!!

Počty bytů, na které úřady v Praze vydaly povolení za poslední měsíce, jsou skutečně alarmující! Za 2. čtvrtletí to bylo jen 28 bytů pro celou Prahu.

V červnu sedm bytů, v květnu 17 a v dubnu dokonce jen čtyři byty na celou Prahu. To je skutečně žalostná bilance pražských stavebních úřadů.

Za úpadkem nové výstavby v Praze stojí bezesporu pomalé povolování projektů stavebními úřady.

Od nákupu pozemku ke kolaudaci trvá příprava projektu bytového domu v průměru osm let. V řadě případů ještě déle.

Doba, kterou stráví developer přípravou projektů, je tak výrazně delší, než v západní Evropě.

Některé městské části jsou po posledních volbách navíc „protirozvojově“ zaměřené a povolování jakékoli nové výstavby je zde na bodu mrazu.

Poptávka po novém bydlení je velmi vysoká několik posledních let. Loni rostl prodej o zhruba 15 procent a letos za celý rok očekáváme další růst minimálně o deset procent na 7 200 bytů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dolní Cerekev podává ÚS kvůli možné podjatosti MŽP kvůli úložišti.

Městys Dolní Cerekev podal ÚS díky dosavadnímu řešení námitky obcí o možné podjatosti MŽP v procesu přípravy stavby hlubinného úložiště radioaktivních odpadů. Ministerstvo vyřizuje žádosti SÚRAO o stanovení průzkumných území pro úložiště. Více»

Hlavní město podepíše smlouvy s pachtýři.

Praha uzavře pachtovní smlouvy na 12 zemědělských pozemků, tj. celkem 187 ha s ekologicky hospodařícími farmáři. Jedná se např. o katastry Běchovice, Dolních a Horních Počernic, Dubče, Kyjí, Vysočan, Třeboradic a Točné. Více»

Magistrát hl. m. musí u Budějovické opětovně rozhodnout.

Magistrátní odbor stavebního řádu bude muset znovu projednat umístění stavby administrativního centra Budějovická, s nímž nesouhlasí Městská část Praha 4. Více»

Provoz dobíjecí infrastruktury pro elektroauta dál roste.

Přibyly desítky dobíjecích stanic. Více»

Administrativní budovy v metropoli stárnou.

Realitní trh je v očekávání strategických rekonstrukcí. Více»

Všechny články a aktuality »»