Provozuje:
Juris Real Estate

Bývalý soudní exekutor zpronevěřil 114 milionů.

Finanční prostředky použil pro vlastní potřebu. Dostal 11 let. Rozsudek ale ještě není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

Bývalý soudní exekutor zpronevěřil 114 milionů.

autor. JURIS REAL

Finanční prostředky použil pro vlastní potřebu. Dostal 11 let. Rozsudek ale ještě není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

Za zpronevěru 114 milionů korun a zneužívání pravomoci má jít bývalý exekutor Jozef Višváder na 11 let do vězení. Rozhodl o tom pražský městský soud, který mu sečetl trest ze dvou podobných kauz.

Soud rozhodl v případu, kde uznal Višvádera vinného z toho, že 44 poškozeným zpronevěřil přes 33 milionů korun. O peníze většinou přišli tak, že jmenovaný soudní exekutor vymohl dlužnou částku, ale peněžní prostředky jim neposlal na účet.

Podle obžaloby peníze použil pro vlastní potřebu. Případ se týkal období mezi roky 2005 a 2012, kdy Višváder působil v čele Exekutorského úřadu Praha-západ.

Bývalý exekutor se k většině skutků přiznal, soud však vyčíslil škodu zhruba na polovinu proti podané obžalobě.

Do této kauzy soud přičetl zpronevěru tzv. jistoty, kterou u něj složil dlužník z exekučního řízení – stavební firma Geosan Group. Soudy ho za to v minulosti potrestaly 8,5 roky vězení, jelikož převedl cizí peníze v letech 2011 a 2012 z depozitního účtu exekutorského úřadu na svůj privátní účet i na účty dalších lidí a společností.

Cizí finance taktéž použil pro osobní potřebu a k úhradě vlastních obchodních aktivit a především dluhů.

Višváder si zatím ve vězení odpykal pět a čtvrt roku.

Višváderovi přitom hrozilo až 12 let vězení. Předsedkyně trestního senátu Silvie Slepičková zdůraznila, že si zaslouží přísný trest, jelikož trestnou činnost páchal ve funkci exekutora a jeho jednání mohlo snížit věrohodnost a důvěru této stavovské funkce v očích lidí.

„Veřejnost si také mohla laicky říkat, že získal právnické vzdělání, aby se stal fikaným podvodníkem,“ podotkla. Kromě trestu vězení mu soud zakázal na dalších deset let vykonávat činnost.

Exekutorská komora navrhovala Višváderovo odvolání z funkce v roce 2006 v souvislosti s jeho odsouzením ke třem letům vězení za podvod. Tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec ale muže neodvolal. Argumentoval tím, že Višváder spáchal trestný čin v době, kdy ještě nebyl soudním exekutorem. V dalším období však vypukly kauzy, které se týkají zpronevěry.

Na Višvádera byl v minulosti vydán evropský zatykač. Višváderova kauza se promítla i do legislativy. Od ledna 2013 totiž exekuční řád nově stanoví, že soudní exekutor musí vést vymožené prostředky odděleně od vlastních prostředků, a to na zvláštním účtu úschov. Toto opatření má zabránit smíšení exekutorových vlastních prostředků a peněz, které náležejí věřiteli či dlužníkovi.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NET4GAS se loni propadl do ztráty 1,7 miliardy Kč.

Společnost NET4GAS, kterou v závěru loňského roku koupil státní podnik ČEPS, loni prodělal 1,7 miliardy Kč. Předloni přitom společnost zaznamenala zisk přes 6,2 miliardy Kč. Více»

Míra inflace v eurozóně zůstala na 2,4 pct.

Ekonomika EU vzrostla o 0,3 pct. Více»

Ekonomika SRN po poklesu opět roste, v 1. čtvrtletí o 0,2 procenta.

HDP Německa se po poklesu o 0,5 procenta v závěru loňského roku v prvním letošním čtvrtletí zvýšil mezičtvrtletně o 0,2 procenta. Dnes to na základě sezonně, cenově a kalendářně očištěných dat v předběžné zprávě oznámil Spolkový statistický úřad. Více»

HDP v 1. kvartálu meziročně rostl o 0,4 pct.

Analytici vnímají oživení. Více»

Central Group začal prodávat inves. nájemní byty s gar. zhodnocením 5 pct p.a.

Největší rezidenční stavitel Central Group přichází s velmi zajímavým nemovitostním a investičním produktem, který v České republice zatím není. Více»

Všechny články a aktuality »»