Provozuje:
Juris Real Estate

ČNB je první bankou bank v EU, jež zvýšila úrokové sazby.

Česká národní banka je první centrální bankou v Evropské unii, která během současného hospodářského cyklu zvýšila úrokové sazby. Uvedli to analytici.

ČNB je první bankou bank v EU, jež zvýšila úrokové sazby.

autor. JURIS REAL

Česká národní banka je první centrální bankou v Evropské unii, která během současného hospodářského cyklu zvýšila úrokové sazby. Uvedli to analytici.

Předpokládají, že centrální banka bude ve zvyšování sazeb ještě pokračovat. Zvýšení sazeb podle expertů pozvolna zdraží hypoteční úvěry, porostou i úroky z vkladů.

Bankovní rada ČNB sazby zvýšila poprvé od roku 2008. Základní úrokovou sazbu, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, banka zvýšila o 0,2 procentního bodu na 0,25 procenta.

"Česká národní banka je teprve třetí centrální bankou ekonomicky vyspělé země, které se v pokrizovém období pro růst sazeb rozhodla. Zatím měnové šrouby utáhly jen americká a kanadská centrální banka," uvedl hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda. Dodal, že ČNB budou v dohledné době následovat centrální banky dalších evropských zemí, včetně Evropské centrální banky, která by podle něj měla k podobnému kroku přistoupit ve druhé polovině příštího roku. Hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč uvedl, že reakce trhu na včerejší rozhodnutí ČNB by nemuselo být dramatické, podle něj bylo zvýšení sazeb pravděpodobné. To potvrdil na twitteru Svaz průmyslu. "Firmy růst nepřekvapí. Dostupnost úvěrů pro podnikatelský sektor ani národohospodářský růst by to nemělo ohrozit," sdělil. Ladislav Minčič z Hospodářské komory uvedl, že rozhodnutí ČNB působí jako demonstrace obratu v její měnové politice. "Krok sám o sobě by nemusel být převratným a trhy by jej dokázaly vstřebat, pokud není předzvěstí rozsáhlejšího pohybu úrokových sazeb. Takový pohyb by, zdá se, působil protiexportně a protirůstově," dodal.

Podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela bude ČNB se zvyšováním sazeb pokračovat. "Podle našeho odhadu rostoucí domácí inflační tlaky přimějí centrální bankéře zvyšovat sazby ještě jednou. Mělo by se tak stát na listopadovém zasedání. V příštím roce pak podle nás přijdou ještě další tři zvýšení sazeb," odhadl. Hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská uvedla, že další zvýšení úrokových sazeb může přijít ve druhém nebo třetím čtvrtletí příštího roku. Sazby ale podle ní v ČR porostou stejně jako v Evropě či USA velmi pomalu kvůli slabé inflaci. "Ekonomika se sice přehřívá, ale více než ekonomický cyklus škrtí ekonomiku strukturální slabiny, např. nedostatek zaměstnanců a mezera mezi požadavky zaměstnanců a zaměstnavatelů nebo levná výroba s nízkou přidanou hodnotou. A s nimi měnová politika ČNB nic nesvede," dodala.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům nižší úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem např. levnější půjčky na bydlení. Zvýšení sazeb pozvolna zdraží hypoteční úvěry, porostou i úroky z vkladů.

Zvýšením úrokových sazeb centrální bankou končí podle analytiků období tzv. levných peněz. Růst úročení úvěrů, hypoték a vkladů ale bude pozvolný. Toto zjištění vyplývá z vyjádřená analytiků, které ČTK oslovila.

"Běžný člověk v reakci na zvýšení sazeb pocítí především růst ceny koruny," uvedl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. To znamená, že v zahraničí si nebude už muset připadat jako "chudý příbuzný", zase začne postupně pociťovat výhodu silnější koruny, nakonec se dočká i lepšího úročení vkladů. Na druhou stranu mu zdraží hypotéky i spotřebitelské úvěry, dodal.

"Zvýšení úroků ať už u úvěrů, nebo naopak u vkladů pro střadatele nebude nijak zásadní, uvedl Jaromír Jáč z Generali Investments CEE. Podle něj je dobré mít na paměti, že reálné úrokové sazby ČNB (tedy výše nominální sazeb očištěných o inflaci) zůstávají záporné a tento stav bude trvat ještě dlouhou dobu.

Současný krok ČNB bude mít podle hlavního ekonoma ING Banky Jakuba Seidlera vyšší dopad na hypoteční úvěry, které mírně zdraží, naopak u spotřebitelských úvěrů bude vliv zvýšení úrokových sazeb nižší. Důvodem je skutečnost, že růst tržních sazeb bude kompenzovat další pravděpodobný pokles marží způsobený konkurencí na bankovním trhu.

Podle developerské společnosti Central Group ale konkurence na trhu hypoték zamezí jejich skokovému zdražení. "Sazby hypoték rostou postupně pomalým tempem již od počátku roku, kdy komerční banky začaly reagovat na hypoteční omezení ze strany ČNB," dodala mluvčí společnosti Marcela Fialková. ČNB naposledy hýbala s úrokovými sazbami v listopadu 2012, kdy je snížila na minimální úroveň, která od té doby činila 0,05 procenta. Naposledy bankovní rada sazby zvýšila v únoru 2008, základní úroková sazba tehdy stoupla na 3,75 procenta. Od té doby ČNB sazby snižovala.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»