Provozuje:
Juris Real Estate

ČR prý ví, že má čas do konce roku, uvádí Lichtenštejnsko.

Více než 70 let stará historie poválečné konfiskace majetku rodu Lichtenštejnů, kvůli které se Česká republika a Lichtenštejnové potkávají již několik let u civilních soudů, se znovu dostává na vládní úroveň.

ČR prý ví, že má čas do konce roku, uvádí Lichtenštejnsko.

autor. JURIS REAL (zdroj a více na: https://www.e15.cz/rozhovory/cesko-vi-ze-ma-cas-do-konce-roku-rika-k-vleklym-sporum-lichtenstejnska-ministryne-zahranici-1354024)

Více než 70 let stará historie poválečné konfiskace majetku rodu Lichtenštejnů, kvůli které se Česká republika a Lichtenštejnové potkávají již několik let u civilních soudů, se opětovně dostává na vládní úroveň.

České úřady totiž stále považují knížecí rodinu za německé občany. Dosud se vše řešilo tiše, nenápadně a v rámci diplomatických zvyklostí. Aktuálně poprvé lichtenštejnská strana připouští, že tomu tak pro futuro být již nemusí.

„Naše vláda si vyhrazuje právo a má povinnost udělat, co je nezbytné, aby pomohla chránit zájmy svého státu a jeho občanů na patřičném mezinárodním fóru, a zvážit adekvátní kroky ve správný čas,“ konstatuje v exkluzivním rozhovoru pro deník E15 ministryně zahraničí knížectví Aurelia Frick.

"Česká republika je pro Lichtenštejnsko důležitý partner, vychází z bohaté společné 700leté historie. Od roku 2009, kdy obě země navázaly diplomatické styky, se naše bilaterální vztahy značně rozvinuly," uvádí ministryně zahraničí.

Byla ustavena společná nezávislá komise historiků, která má být nápomocná k lepšímu pochopení a docenění společné minulosti. Byla taktéž uzavřena dohoda o zamezení dvojího zdanění, která dále pomůže rozvinout ekonomickou spolupráci. Jak Lichtenštejnsko, tak Česká republika si vždy byly vědomy svých vzájemných postojů k záležitostem, které se týkají minulosti.

Lichtenštejnská vláda považovala za nezbytné vydat prohlášení, neboť pro knížectví se jedná v této věci o mnohem více. V odůvodnění žaloby proti nadaci, v jejímž čele stojí hlava lichtenštejnského státu, české úřady stále tvrdí, že bývalá hlava státu je – jak „všeobecně známo“ – považována za příslušníka německého národa. Lichtenštejnsko proto nemůže akceptovat skutečnost, že se tímto způsobem zpochybňuje téměř 300 let stará a mezinárodně uznávaná suverenita Lichtenštejnska. Žádný stát nemá právo kategorizovat hlavu státu jiného národa tímto způsobem. Jestliže bude český stát i nadále postupovat tímto způsobem, mohl by z nevyřešených záležitostí minulosti vzniknout problém pro soudobé vztahy, včetně potenciálně závažných důsledků pro jejich pozitivního ducha. Žádný stát nemůže akceptovat nedostatek respektu vůči své vlastní suverenitě. Lichtenštejnsko samozřejmě uznává nezávislost české justice.

České úřady nežalují lichtenštejnský stát, ale Nadaci knížete z Lichtenštejna. Nicméně je zde další problém týkající se všech lichtenštejnských občanů, kteří byli po válce připraveni o svá práva v Československu. Podle nového českého občanského zákoníku existuje lhůta pro nedořešený majetek a tato lhůta vyprší na konci tohoto roku.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»