Provozuje:
Juris Real Estate

ČS staví byty s dostupným nájemným ve Žďáru nad Sázavou.

Spol. Dostupné bydlení České spořitelny plánuje vybudovat ve Žďáru nad Sázavou dřevostavbové nízkonákladové domy, které mají v budoucnu posloužit pro levnější nájemné bydlení. Je to první plán výstavby, který se má uskutečnit jinde, než v metropoli.

ČS staví byty s dostupným nájemným ve Žďáru nad Sázavou.

autor. JURIS REAL, Česká spořitelna a měšec.cz

Spol. Dostupné bydlení České spořitelny plánuje vybudovat ve Žďáru nad Sázavou dřevostavbové nízkonákladové domy, které mají v budoucnu posloužit pro levnější nájemné bydlení. Je to první plán výstavby, který se má uskutečnit jinde, než v metropoli.

Pozemky pro výstavbu poskytlo město Žďár nad Sázavou, stavebníkem bude společnost Nema. Vlastníkem nemovitostí bude Česká Spořitelna, resp. její dceřiná společnost Dostupné bydlení. V plánu je celkem 34 cenově dostupných bytů ve dvou samostatných budovách a také 24 parkovacích míst. Byty bude Spořitelna nabízet zaměstnancům v klíčových potřebných profesích, tedy např. policistům, zdravotníkům, učitelům a podobně. Žďárský projekt získá peníze z dotačního programu Nájemní bydlení od Státního fondu podpory investic (SFPI).

Je to slibný nový začátek. V loňském průzkumu nám vyšlo, že skoro 70 % obcí je se svými byty nespokojených a chtějí s tím něco udělat. Někde jich mají málo a plánují stavět, jinde je třeba nemovitosti opravit. Pro obce je to důležitý nástroj, když potřebují například startovací byty pro mladé rodiny nebo bydlení pro seniory. Taky to může být rozhodující benefit pro zdravotníky a učitele, kteří někde zoufale chybí, řekl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Obdobně Česká spořitelna buduje nájemní byty pro lidi pomáhajících profesí v Praze, a to v Praze 9 ve Vysočanech a na Střížkově. Vy Vysočanech má vzniknout 600 nájemních bytů a na Střížkově dalších 254. V těchto bytech má být nájemné levnější o cca 20 % než je na trhu obvyklé a bude začínat od ceny 9.600 Kč měsíčně. V 90 % se jedná o byty velikosti 1kk (51 bytů) a 2kk (152 bytů). Bytů o dispozici 3kk je jen 17.

Ceny nájemného se v Praze zvýšily mezi lety 2022 a 2023 zvýšily o 25 % (dříve 325 Kč/m2, nyní 407 Kč/m2), přičemž výstavba meziročně poklesla o 53 %. To představuje velký problém v dostupnosti bydlení. Budujeme tu 254 bytů pro veřejně důležitá povolání, pro lidi, kteří pomáhají jiným lidem, aby se tady v Praze lépe žilo. Je to 254 bytů na metru Střížkov, které jsou určené pro učitele, sestřičky, zdravotní personál, zaměstnance domovů důchodců, aby Praha mohla dále dobře fungovat, uvedl před časem Marek Bláha ze společnosti Dostupné bydlení České spořitelny. Tento bytový komplex by měl být dokončen v první polovině roku 2025. Další výstavba levnějšího nájemního bydlení by mohla vzniknout také na pražském Opatově, kde je v přípravě cca 150 bytových jednotek.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dolní Cerekev podává ÚS kvůli možné podjatosti MŽP kvůli úložišti.

Městys Dolní Cerekev podal ÚS díky dosavadnímu řešení námitky obcí o možné podjatosti MŽP v procesu přípravy stavby hlubinného úložiště radioaktivních odpadů. Ministerstvo vyřizuje žádosti SÚRAO o stanovení průzkumných území pro úložiště. Více»

Hlavní město podepíše smlouvy s pachtýři.

Praha uzavře pachtovní smlouvy na 12 zemědělských pozemků, tj. celkem 187 ha s ekologicky hospodařícími farmáři. Jedná se např. o katastry Běchovice, Dolních a Horních Počernic, Dubče, Kyjí, Vysočan, Třeboradic a Točné. Více»

Magistrát hl. m. musí u Budějovické opětovně rozhodnout.

Magistrátní odbor stavebního řádu bude muset znovu projednat umístění stavby administrativního centra Budějovická, s nímž nesouhlasí Městská část Praha 4. Více»

Provoz dobíjecí infrastruktury pro elektroauta dál roste.

Přibyly desítky dobíjecích stanic. Více»

Administrativní budovy v metropoli stárnou.

Realitní trh je v očekávání strategických rekonstrukcí. Více»

Všechny články a aktuality »»