Provozuje:
Juris Real Estate

Centrální banka na své hlavní budově odhalila emblémy Živnostenské banky.

Česká národní banka na své hlavní budově odhalila emblémy Živnostenské banky. Zdobné prvky v podobě písmen ŽB se po osmdesáti letech vrátily na své původní místo - mříže oken budovy v ulici Na Příkopě. ČNB o tom informovala novináře.

Centrální banka na své hlavní budově odhalila emblémy Živnostenské banky.

autor. JURIS REAL, ČTK

Česká národní banka na své hlavní budově odhalila emblémy Živnostenské banky. Zdobné prvky v podobě písmen ŽB se po osmdesáti letech vrátily na své původní místo - mříže oken budovy v ulici Na Příkopě. ČNB o tom informovala novináře.

Svědectví o existenci těchto emblémů a také příčinu jejich odstranění objevili pracovníci ČNB teprve nedávno v historických dokumentech archivu centrální banky.

"Instalace bronzových iniciál Živnostenské banky vrátí budovu dnešní centrální banky do podoby krátce po její dostavbě a zároveň se tím obnoví jeden z jejích významných původních dekorativních prvků, který z ní byl ve 40. letech minulého století odstraněn z rozhodnutí nacistické okupační správy,“ uvedl hlavní archivář ČNB Jakub Kunert. "Živnostenská banka stála pevně při vzniku Československé republiky a československé měny a stejně tak i u kořenů tehdejší hospodářské prosperity republiky. Věřím, že právě to, že se na budovu dnes její iniciály vrátí, nás symbolicky přiblíží hodnotám, za nimiž instituce, která si ji postavila, vždy pevně stála,“ sdělil guvernér ČNB Aleš Michl.

Dnešní budovu centrální banky nechala postavit Živnostenská banka v letech 1935 až 1942 podle návrhu architekta Františka Roitha. Návrhy původně neobsahovaly zdobné prvky. Tehdejší vedení banky vyslovilo ve finální fázi dostavby budovy požadavek na úpravu fasády, která se i Roithovi zdála příliš strohá. Proto následně navrhl úpravu oken ve druhém patře, která změnil na francouzská s balkonky, a doplnil okenní mříže v přízemí o dekorativní prvek, ve zlaté barvě provedené iniciály ŽB.

Po obsazení českých zemí nacistickým Německem se Živnostenská banka musela podřídit okupantům. Změnila svůj název, který doplnila o německý překlad (Gewerbebank), a nuceně se zapojila do financování válečné ekonomiky. V souvislosti s vývojem na frontě okupační moc nařídila likvidaci dekorativních prvků budov, které se měly roztavit a použít pro válečné účely. V roce 1943 proto musely z okenních mříží zmizet také iniciály ŽB, informovala ČNB.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Notář potvrdil, že věřitelé schválili restrukturalizační plán.

Ustanovený notář potvrdil, že potřebná většina oprávněných věřitelů společnosti Liberty Ostrava oficiálně schválila její restrukturalizační plán. Oznámila to Liberty, která už minulý týden sdělila, že plán schválila valná většina věřitelů. Více»

Thyssenkrupp prodá pětinu ocelárny Křetínského firmě EPCG.

Německá společnost Thyssenkrupp prodá 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční skupině EP Corporate Group českého miliardáře Daniela Křetínského. Ocelárna o tom informovala v tiskové zprávě. Více»

Vinařům způsobily mrazy škodu přes dvě miliardy Kč.

Zánik hrozí většině ovocnářů. Více»

Závěr NS neobstojí, uvedl ÚS v kauze exekuce majetku babičky.

Výklad Nejvyššího soudu je formalistický, nedostatečný, v hodnotovém rozporu se samotnou koncepcí vyživovací povinnosti a péče o nezaopatřené děti ve smyslu Listiny, uvedl Ústavní soud. Více»

Novela vodního zákona se vrací do druhého čtení.

Poslanci doplní návrhy. Více»

Všechny články a aktuality »»