Provozuje:
Juris Real Estate

Ceny rezidenčních nemovitostí mírně rostou.

Na realitním trhu v České republice panuje pozitivní nálada.

Ceny rezidenčních nemovitostí mírně rostou.

autor. JURIS REAL

Na realitním trhu v České republice panuje pozitivní nálada.

Vývoj indexu cen nemovitostí Hypoteční banky (HB INDEX) v prvním čtvrtletí letošního roku potvrdil mírný setrvalý růst cen všech typů rezidenčních nemovitostí. Prvenství v tempu růstu po dlouhé době zaznamenaly byty, a to s 1,0 pcb. Naopak nejmenší růst zaznamenaly ceny rodinných domů, a to o 0,5 pcb. Ty následovaly pozemky s růstem o 0,9 pcb. Zmiňovaný trend byl podpořen nízkými úrokovými sazbami i pozitivní náladou na českém realitním trhu, kterou zdokumentoval i Český úřad zeměměřičský a katastrální, který uvedl, že v loňském roce došlo k 14% nárůstu vkladů vlastnického práva.

•Průměrná tržní cena bytů v prvním čtvrtletí letošního roku mírně vzrostla, a dosáhla hodnoty indexu 98,4, tzn. že zůstává pouze 1,6 pcb pod výchozí hodnotou roku 2010.

•Ceny rodinných domů v průběhu prvního čtvrtletí roku 2015 pokračovaly ve velmi mírném růstu, a to o 0,5 pcb na výslednou rekordní hodnotu HB INDEXu 106,3.

•Mírně vzrostly také ceny pozemků, a to na výslednou hodnotu HB INDEXu 120,3.

Za výrazným nárůstem poptávky po úvěrech na bydlení stojí dva klíčové faktory.

Tím prvním jsou bezpochyby historicky nejnižší úrokové sazby u hypotečních úvěrů.

Na ten druhý vloni upozornil vývoj indexu cen nemovitostí Hypoteční banky (HB INDEX), když odhalil změnu trendu a zahájení opětovného růstu cen všech typů rezidenčních nemovitostí.

Svůj podíl na rychlém startu hypotečního trhu v letošním roce má pravděpodobně i velice mírná zima, která umožnila zahájit stavební práce o několik týdnů dříve než v předešlých letech.

„Ceny bytových jednotek si podle HB INDEXu nadále udržují tempo mezičtvrtletního růstu okolo 1 %. Letos tak očekáváme, že se cenová úroveň dostane nad výchozí úroveň z ledna 2010. Na rozdíl od loňského roku byly v prvním čtvrtletí hlavními tahouny cenového růstu mimopražské lokality. Nejvyšší nárůst cen byl dosažen v Jihomoravském a Zlínském kraji, zatímco na Pardubicku ceny mírně klesaly. Vývoj v Praze – růst o 0,6 % – byl pod celorepublikovým průměrem. Prodeje novostaveb v Praze i Brně mírně rostly, a to včetně cen bytových jednotek v nich. Ty se u nových projektů zvýšily o více než 1 %. V Praze letos očekáváme rekordní prodeje, neboť developeři nyní uvádějí na trh i velké projekty s řádově více než 200 bytovými jednotkami. Ceny starších panelových bytů v uplynulém čtvrtletí rostly více než u cihlových. Největší zájem byl již tradičně o malometrážní byty, a to zejména v univerzitních městech jako je Praha, Brno, Olomouc či Plzeň, kde existuje jejich potenciál následného pronájmu studentům,“ uvedl Petr Němeček.

„HB INDEX u rodinných domů vykázal v uplynulém čtvrtletí nejmírnější nárůst ze všech segmentů trhu rezidenčních nemovitostí, přestože výstavbu v prvním kvartále letos podpořila i mírná zima. Do cen rodinných domů se již začíná promítat mírný nárůst cen stavebních materiálů. Na trhu je patrná mírně rostoucí nabídka developerské výstavby – převážně v oblasti řadových rodinných domů. I nadále pak setrvává zájem o rodinné domy ve zhoršeném stavu, které oslovují zákazníky nižší pořizovací cenou i možností postupných úprav dle vlastních představ. Stejně tak nadále přetrvává zájem o výstavbu nízkoenergetických domů podporovaných z programu ‘Zelená úsporám,‘“ uzavřel Němeček.

„Pozemky i nadále představují vůbec nejstabilnější segment z rezidenčních nemovitostí. Jsou vnímány jako vhodná investice s malým rizikem a nízkými udržovacími náklady, u které navíc HB INDEX potvrzuje setrvalý mírný růst. Největší poptávka přetrvává u lokalit v okolí velkých měst. Zájem je však i o levnější pozemky bez kompletních veřejných sítí, které vlastníci pozemků nahrazují domácími čističkami, tepelnými čerpadly apod.,“ doplnil Němeček.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»