Provozuje:
Juris Real Estate

Čeští zemědělci letošní rok příliš optimisticky nevidí.

Mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha ČTK řekl, že s obavami vzhlíží k dalšímu vývoji počasí, protože v současné době se rozhoduje o výsledku sklizně plodin, jako jsou např. brambory, cukrovka nebo kukuřice.

Čeští zemědělci letošní rok příliš optimisticky nevidí.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha ČTK řekl, že s obavami vzhlíží k dalšímu vývoji počasí, protože v současné době se rozhoduje o výsledku sklizně plodin, jako jsou např. brambory, cukrovka nebo kukuřice.

Trochu lepší situace existuje podle Píchy u obilovin, které se dokázaly s pokračujícím suchem lépe vyrovnat.

"Sice bychom měli počítat úrodu až po sklizni, ale současný rok se zařadí mezi podprůměrné," komentoval Pícha dnešní zveřejněné statistiky k prvním letošním odhadům úrody.

Podle Českého statistického úřadu vzroste sklizeň základních obilovin letos o 8,5 procenta na 7,019 milionu tun. Důvodem je hlavně očekávané zvýšení průměrného hektarového výnosu o téměř sedm procent na 5,52 tuny.

Úroda řepky by měla naopak meziročně klesnout o 12,2 procenta na 1,239 milionu tun.

Osevní plocha základních obilovin se rozšířila o 1,8 procenta na 1,272 milionu hektarů. Výměra ozimých obilovin je v komparaci s loňskem vyšší, zmenšila se ale plocha osetá jařinami. Statistici očekávají, že letos budou u všech sledovaných obilovin meziročně vyšší hektarové výnosy.

Podle Píchy kopírují současné odhady sklizně víceméně stav z minulého roku. Nárůst nebo pokles celkového objemu odpovídá kolísání výměry podle osevních postupů, uvedl.

"Bohužel sucho svírá nejen naši republiku neúprosně a ani zima relativně bohatá na srážky neumožnila nahradit dlouhodobý výpadek srážek. Situaci zachránily, bohužel ne zcela, květnové deště, které zabránily úplné katastrofě a umožnily rostlinám přežít nejkritičtější období, kdy se rozhodovalo o tom, zda se vůbec něco urodí," reagoval.

O něco lepší situace existuje podle Píchy u obilovin, které se dokázaly s pokračujícím suchem lépe vyrovnat. "Sice bychom měli počítat úrodu až po sklizni, ale současný rok se zařadí mezi podprůměrné," uvedl.

S obavami proto podle něj zemědělci vzhlíží k dalšímu vývoji počasí.

"V současné době se rozhoduje o výsledku sklizně dalších plodin, jako jsou brambory, cukrovka nebo kukuřice. Bohužel příliš optimistický výhled nevidíme a třeba výnosy silážní kukuřice budou v lepším případě totožné s těmi loňskými," podotkl.

Situaci podle Píchy vylepšuje sklizeň ostatních pícnin, hlavně těch pěstovaných na orné půdě, ale pouze objemově.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Závěr NS neobstojí, uvedl ÚS v kauze exekuce majetku babičky.

Výklad Nejvyššího soudu je formalistický, nedostatečný, v hodnotovém rozporu se samotnou koncepcí vyživovací povinnosti a péče o nezaopatřené děti ve smyslu Listiny, uvedl Ústavní soud. Více»

Novela vodního zákona se vrací do druhého čtení.

Poslanci doplní návrhy. Více»

E.ON zlevnil energie s fixací.

Od května sníží ceny plynu i klientům bez závazku. Více»

Vinaři se vyjádří k situaci ve vinicích a vyčíslí škody způsobené mrazy.

ČTK bude dnes od 11:55 hod. živě vysílat tiskovou konferenci Svazu vinařů ČR k aktuální situaci ve vinicích a vyčíslení škod, které napáchaly mrazy. Zúčastní se jí prezident svazu Martin Chlad a zástupci všech vinařských podoblastí. Více»

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Všechny články a aktuality »»