Provozuje:
Juris Real Estate

Co na nás chystá MF, aneb o čem přemýšlí ministr po restrikcích u stav. spoření?

Ten myslí nato, že zruší daň z převodu nemovitosti a naopak zvýší daň z nemovitosti. Tentokrát nás proto zaujal zajímavý článek J. Vlkové, který vyšel dne 20. 1. 2011 na str. 1 a 3 v Mladé frontě DNES v příloze Ekonomika.

Co na nás chystá Ministerstvo financí, aneb o čem přemýšlí Miroslav Kalousek po restrikcích u stavebního spoření?

Ten myslí nato, že zruší daň z převodu nemovitosti a naopak zvýší daň z nemovitosti. Tentokrát nás proto zaujal zajímavý článek J. Vlkové, který vyšel dne 20. 1. 2011 na str. 1 a 3 v Mladé frontě DNES v příloze Ekonomika.

Daň z převodu nemovitostí by mohla zcela zmizet, ale navýšila by se daň z nemovitosti. Takové úvahy se nad nejvýnosnější z majetkových daní vedou na Ministerstvu financí. “Transakce z nemovitostí se zdaňuje daní z příjmů, daň z převodu nemovitostí je daň navíc, která by se měla odstranit,” uvedl včera na konferenci Hospodářské komory bývalý náměstek ministra financí přes daně Peter Chrenko, nyní partner poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC). Daň Z převodu ve výši tří procent z hodnoty nemovitosti platí prodávající, ručí za ní kupující. V souvislosti s chystaným převedením dvou majetkových daní - dědické a darovací - do systému daně z příjmů intenzivně diskutujeme o modernizaci daně z převodu nemovitosti,” potvrdil náměstek ministra financí Ladislav Minčič. Upozornil, že zatím jde o pracovní verzi daňových změn. Ministerstvo financí podle něj zvažuje, zda daň z převodu také vhodným způsobem přiřadit k dani z příjmů.. To by ulevilo především firmám, jež dnes musí zdanit zisk z prodeje nemovitostí a k tomu zaplatit daň z jejího převodu. Praxe je však taková, že se dvojitému zdanění vyhýbají. Nemovitost začlení do jiné společnosti a teprve tu prodají. Daň z převodu tak odpadá. Pokud prodejce podílu v nemovitostní společnosti podléhá zdanění v jiné zemi, může dosáhnout toho, že zisk z prodeje takové společnosti není v Česku vůbec zdaňován. Stát tak přichází o daň hned dvakrát, a to jak v případě daně z příjmů, tak daně z převodu nemovitostí,” vysvětluje Štefan Falis, odborník na zdanění nemovitostí z PwC. Nemovitost samotná se prodává v případě, kdy kupující chce mít jistotu, že si firemní schránkou nekoupí i skryté dluhy, které vyjdou najevo později. Převedení daně z převodu pod daň z příjmu by se mohlo příjemně dotknout i lidí, kteří například prodávají svůj byt. Pokud ho vlastnili déle než pět let, už dnes jsou osvobozeni od daně z příjmu. Nově by tak neplatili ani daň z převodu. U třímilionového bytu jde o úsporu sta tisíc korun. Výnos daně z převodu nemovitosti není tak malý, aby se ho stát zcela vzdal. Podle posledních údajů na ní stát do svého rozpočtu v roce 2009 vybral téměř osm miliard korun. To je víc, než se vybere na dani z nemovitosti, která se platí každoročně a která jde celá obcím. Na té se pro srovnání v roce 2009 vybralo 6, 3 miliardy korun. Ministerstvo počítá s tím, že by o to víc vybralo na dani z nemovitosti. Nově by se totiž nepočítala jen z metrů čtverečního pro všechny pozemky a domy stejně, ale v úvahu by se brala také atraktivita polohy. Obce vytvoří cenové mapy - dražší bude daň z bytu na Václavském náměstí než v Sušici.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Všechny články a aktuality »»