Provozuje:
Juris Real Estate

Díky tomu, že naše firma sídlí na Praze 3, tak si všímáme dění v této MČ.

I proto jsme nemohli přehlédnout rozhovor s novou starostkou této městské části, který vyšel dne 7. prosince 2010 v Mladé frontě DNES na str. B 4, navíc tématem diskuse se stala především privatizace bytů.

Vzhledem ke skutečnosti, že naše společnost sídlí na Praze 3, tak si pozorně všímáme dění v této městské části.

I proto jsme nemohli přehlédnout rozhovor s novou starostkou této městské části, který vyšel dne 7. prosince 2010 v Mladé frontě DNES na str. B 4, navíc tématem diskuse se stala především privatizace bytů.

autor. JURIS REAL

Praha 3 během následujících let rozprodá pět tisíc obecních bytů.

Podzemní garáže pod náměstím Jiřího z Poděbrad za stovky milionů korun zřejmě nevzniknou. Pouze v případě, že by jejich stavbu zaplatil magistrát. Pro žižkovskou radnici jsou příliš nákladné.

Zcela novou tváří na radnici Prahy 3 je starostka Vladislava Hujová. Do čela úřadu se dostala díky vítězství strany TOP 09 v komunálních volbách. Na radnici vládne v koalici s Občanskou demokratickou stranou. “Jako vítězové voleb jsme první koaliční nabídku předložili ODS. S těmi jsme se dohodli, a proto už nemělo význam jednat s někým jiným,” popisuje vznik koalice starostka Hujová.

Starostkou jste se stala 11. Listopadu. Nastaly či nastanou na radnici nějaké personální změny?

Už při vstupu na úřad jsem avizovala, že nic takového nechystám. Kde ale nastanou personální změny, jsou akciové společnosti, které jsou ve vlastnictví městské části.

Z jakého důvodu?

Z důvodu jiného politického rozložení ve vedení radnice.

Jedním z hlavních předvolebních témat byl prodej obecních bytů. Budete privatizovat?

Chceme prosadit, aby do privatizace byly vloženy všechny domy. Jak přesně se bude privatizovat, ještě nevím, protože budeme chtít, aby vznikla komise koaličních i opozičních stran, kde budeme podmínky privatizace řešit. Městská část Praha 3 vlastní přibližně 5 000 bytů. Ty budeme chtít během následujících let rozprodat jejich obyvatelům. Tyto byty neplní bytovou politiku obce.

Co když si byt někdo nebude chtít koupit?

Takový byt zůstane v majetku městské části. Městská část se pak v takovém domě stane členem společenství vlastníků.

Nebudete tedy byty prodávat i s nájemníky?

Rozhodně to není náš úmysl.

Jaký pak bude v takových bytech nájem?

Bude odpovídat situaci na trhu. Ale počítáme s tím, že rekonstrukcí prázdného domu v Bořivojově ulici či výstavbou nových domů z peněz z privatizace vytvoříme nový bytový fond s menšími byty, kam by se mohli sociálně slabší obyvatelé přestěhovat. V takových bytech pak bude smlouva na dobu určitou. U seniorů na dožití.

Jak dlouho bude prodej bytů trvat?

Vzhledem ke složité administrativě to bude trvat celé volební období. Určitě to nebude během jednoho roku.

Jak budete určovat prodejní ceny bytů?

Metodiku oceňování bytů necháme vypracovat na Vysokém učení technickém v Brně, kde studují soudní znalci.

Řeknete mi nějakou částku?

To v tuto chvíli určitě ne. Nebudou to čtyři tisíce za metr čtvereční, jak nabízela koalice Žižkov (nejen) sobě, a nebude to ani padesát tisíc korun za metr čtvereční, jak nám někteří vkládali do úst. Každý dům má jinou stavební konstrukci, jiné umístění. To všechno bude hrát roli.

Jenže podle toho to vypadá, že se cena bude blížit tržní hodnotě…

Chceme obyvatelům obecních bytů nabídnout slevy. Například tím způsobem, že by sleva byla vázána na takzvané předkupní právo obce. Pokud někdo podepíše smlouvu s předkupním právem například na tři roky, dostane slevu 20 procent, na sedm let 30 procent… Tím i zabráníme spekulativním nákupům, kdy někdo byt koupí za zvýhodněnou cenu a obratem ho prodá mnohem dráž. Další možná sleva by mohla být nabídnuta podle toho, jak rychle nájemník kupní cenu zaplatí.

Co když někdo koupí byt s tím, že pět let ho bude smět prodat pouze městské části a po dvou letech zjistí, že se musí za prací odstěhovat?

Prostě se ze slevy vykoupí a byt prodá. Musí ale počítat s tím, že přijde o částku, kterou při koupi bytu od městské části ušetřil. Předpokládáme ale, že takových obyvatel Prahy 3 bude minimum.

Dalším volebním tématem byla stavba garáží pod náměstím Jiřího z Poděbrad. Počítáte s nimi?

Pro nás je prioritní, aby magistrát rozšířil parkovací zónu i na Jarov. Poté vyhodnotíme potřebu dalších parkovacích stání. Už teď ale víme, že extrémní potřeba podzemních garáží tu neexistuje. A peněz v rozpočtu městské části není nazbyt, tudíž podobné stavební aktivity omezíme. Projekt je ale zpracován. Fakt je, že tato lokalita je na hranici s Prahou 2. Pokud bychom na to dostali peníze od magistrátu, asi bychom se této stavbě nebránili.

A co lávka mezi Parukářkou a Vítkovem?

To není stavba, kterou bychom vzhledem k finanční náročnosti podporovali.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dolní Cerekev podává ÚS kvůli možné podjatosti MŽP kvůli úložišti.

Městys Dolní Cerekev podal ÚS díky dosavadnímu řešení námitky obcí o možné podjatosti MŽP v procesu přípravy stavby hlubinného úložiště radioaktivních odpadů. Ministerstvo vyřizuje žádosti SÚRAO o stanovení průzkumných území pro úložiště. Více»

Hlavní město podepíše smlouvy s pachtýři.

Praha uzavře pachtovní smlouvy na 12 zemědělských pozemků, tj. celkem 187 ha s ekologicky hospodařícími farmáři. Jedná se např. o katastry Běchovice, Dolních a Horních Počernic, Dubče, Kyjí, Vysočan, Třeboradic a Točné. Více»

Magistrát hl. m. musí u Budějovické opětovně rozhodnout.

Magistrátní odbor stavebního řádu bude muset znovu projednat umístění stavby administrativního centra Budějovická, s nímž nesouhlasí Městská část Praha 4. Více»

Provoz dobíjecí infrastruktury pro elektroauta dál roste.

Přibyly desítky dobíjecích stanic. Více»

Administrativní budovy v metropoli stárnou.

Realitní trh je v očekávání strategických rekonstrukcí. Více»

Všechny články a aktuality »»