Provozuje:
Juris Real Estate

Do Muzea náklaďáků Tatra v Kopřivnici se začaly navážet vzácné muzejní exponáty.

Do nového Muzea nákladních automobilů Tatra, které vzniklo v Kopřivnici na Novojičínsku, se začaly navážet exponáty.

Do Muzea náklaďáků Tatra v Kopřivnici se začaly navážet vzácné muzejní exponáty.

autor. JURIS REAL, ČTK

Do nového Muzea nákladních automobilů Tatra, které vzniklo v Kopřivnici na Novojičínsku, se začaly navážet exponáty.

K vidění v něm bude mj. sedm desítek vozidel Tatra včetně legendárního auta, s nímž Karel Loprais vyhrál Rallye Paříž - Dakar, nebo kamionu z expedice Tatra kolem světa z konce 80. let minulého století. Návštěvníkům by se muzeum mohlo otevřít na podzim.

Žurnalistům to sdělili náměstek moravskoslezského hejtmana Lukáš Curylo (KDU-ČSL), ředitel Muzea Novojičínska Zdeněk Orlita a generální ředitel automobilky Tatra Trucks Pavel Lazar.

Muzeum vzniklo rozsáhlou rekonstrukcí haly bývalé slévárny, kterou kraji včetně pozemku darovala společnost Tatra Trucks. Stavba začala v červenci 2019, dokončena byla loni v prosinci a letos začala vznikat expozice.

Náklady na vybudování muzea dosáhnou skoro 173 milionů korun, z čehož 111 milionů zaplatí evropské dotace a zbytek půjde z krajského rozpočtu.

Samotná stavba stála přes 141 milionů korun. Nové muzeum bude pobočkou Muzea Novojičínska, které je příspěvkovou organizací Moravskoslezského kraje.

Lazar řekl, že v muzeu bude vystavena sbírka užitkových a nákladních vozidel Tatra.

„Nejstarší vozidlo bude replika prvního nákladního vozidla Tatra z roku 1898, ale budou tady i zástupci ještě v tuto chvíli vyráběných výrobních řad,“ informoval ředitel Tatry.

Mezi exponáty tak budou i vojenská obrněná vozidla či autobus. „Naším cílem bylo pojmout nejširší spektrum, od kočárů, takové té úplně první produkce, přes nákladní automobily meziválečné až po kolekci hasičských aut, které patřily v rámci tatrovácké produkce k tomu, co běžný člověk mohl vidět a mnohdy ještě vidí na vesnicích dodnes,“ uvedl Orlita.

Do muzea budou dlouhodobě zapůjčeny některé vozy z nedalekého Technického muzea Tatra, se kterým bude těsně spolupracovat. „Do muzea se také přesune kolekce historických motocyklů, které kraji v roce 2015 věnoval akademický sochař Miroslav Rybička,“ řekl Curylo. Exponátů bude včetně motorů a převodovek více než 120.

Prvním vozem, který do haly vjel, byla Tatra 128 z roku 1951, mezi dalšími byl mimo jiné letištní tahač.

„Některé vozy jsou schopny přijet samy, některé budeme muset navážet. Počítáme průměrně se čtyřmi automobily za den. Někdy počátkem května by měl být návoz hotový,“ konstatoval Orlita. Sbírka motocyklů by se měla instalovat o letních prázdninách.

„Předpokládáme, že po závozu aut bude následovat instalace videomappingu, interaktivních prvků, virtuální reality a aplikací. Když se všechno podaří, tak bychom na konci léta nebo začátkem podzimu muzeum zpřístupnili veřejnosti. V současnosti probíhá veřejná soutěž na interaktivní prvky, pak musí být zkušební provoz,“ sdělil Curylo.

Vedle muzea vznikl speciální depozitář pro legendární železniční vůz Slovenská strela vyrobený v Tatře v roce 1936. Vůz je po renovaci, po níž bude opět schopný provozu a při zvláštních příležitostech bude vyjíždět na koleje. Strela aktuálně najíždí kilometry a získává technickou způsobilost pro provozování na trati.

Renovace vozu byla velmi složitá, a kdyby při ověřování technické způsobilosti nenastaly žádné problémy, byl by to podle Lazara zázrak.

„Já na zázraky nevěřím, ale věřím v systematickou práci, která si vyžádá najetí asi 600 kilometrů na trati, aby Slovenská strela nejenom dokázala, že může být provozována při rychlosti až 146 kilometrů za hodinu, ale musí se taky při výjezdu vrátit do depozitu,“ uvedl Lazar. Dodal, že Slovenská strela dorazí do Kopřivnice v následujících týdnech.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»