Provozuje:
Juris Real Estate

ERÚ loni řešil rekordní počet sporů spotřebitelů s dodavateli.

Energetický regulační úřad se v loňském roce zabýval rekordním množstvím sporů spotřebitelů s dodavateli. Od spotřebitelů obdržel 628 návrhů na spor kvůli porušení smluv, meziročně o téměř 40 procent více.

ERÚ loni řešil rekordní počet sporů spotřebitelů s dodavateli.

autor. JURIS REAL, ČTK

Energetický regulační úřad se v loňském roce zabýval rekordním množstvím sporů spotřebitelů s dodavateli. Od spotřebitelů obdržel 628 návrhů na spor kvůli porušení smluv, meziročně o téměř 40 procent více.

Nejčastěji si v nich odběratelé stěžovali na špatné vyúčtování za energie. Počet neformálních podnětů naopak klesl na předkrizovou úroveň, meziročně o 9.717 na 12.410.

Počet návrhů na spotřebitelský spor, které podávají odběratelé v případě podezření na porušení smlouvy ze strany svého dodavatele nebo zprostředkovatele energie, začal růst loni. Před vypuknutím energetické krize v roce 2021 jich úřad dostal 138, v roce 2019 jich bylo 72. Hlavním tématem roku 2023 byla podle členky Rady ERÚ Markéty Zemanové pochybení dodavatelů při vyúčtování. "Ta nás zaměstnávala prakticky denně a ve všech spotřebitelských agendách. Návrhy na spor se konkrétně týkaly situací, kdy obchodníci vyúčtování nevyhotovili vůbec, vystavili ho v rozporu se smlouvou, či ve lhůtě splatnosti neuhradili přeplatky,“ popsala Zemanová. "V případě přeplatků je spor jednou z cest, jak získat tzv. exekuční titul ve formě rozhodnutí. Na jeho základě lze pak dluh vymáhat přes exekutora,“ podotkla.

Výrazně naopak kleslo množství neformálních podnětů, podle úřadu i díky zvýšení informační činnosti. I mezi nimi ovšem dominovaly stížnosti související s vyúčtováním, se zálohami nebo s nevrácenými přeplatky. Šlo o přibližně polovinu podnětů. "Paradoxní je, že velké množství ze zmiňovaných stížností míří na několik málo firem, které ve skutečnosti mají jen nepatrný podíl na trhu. Aktuálně se to týká především nevrácených přeplatků. Věříme, že další zpřísnění legislativy, například zavedení námi navrhovaného cejchu dodavatele, by tomu mohlo do budoucna předejít,“ uzavřela Zemanová.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Končící topnou sezonu v ČR výrazně ovlivnilo teplé počasí.

Teplárny po celé zemi tak zaznamenaly meziročně nižší odběry, pokles se většinou pohyboval mezi pěti až 15 procenty, zjistila ČTK. Více»

Elektřina i plyn v EU ve druhém pololetí zlevnily.

V České republice elektřina naopak zdražila. Více»

Mráz měl negativní vliv rovněž na lesy.

Buky, duby i jedle částečně pomrzly. Více»

Roztyly Plaza se v roce 2024 stala 1. nově otevřenou komer. budovou v metropoli.

Společnost Passerinvest Group otevřela svou v březnu zkolaudovanou administrativní budovu Roztyly Plaza svým nájemcům. Ta se nachází v Praze 11, přímo u stanice metra C Roztyly. Jedná se o první budovu plánové výstavby v lokalitě. Více»

Součástí brněnského projektu Dornych bude lifestylový hotel NYX.

Projekt Dornych skupiny Crestyl, který v následujících letech nahradí staré obchodní centrum v sousedství brněnského hlavního nádraží, nabídne i hotel. Více»

Všechny články a aktuality »»