Provozuje:
Juris Real Estate

Finanční právo na rozcestí.

Výběr daní dle nového daň. řádu ovlivní i problematiku nemovitostí. Od 1. 1. 2011 totiž nahradil dosavadní zákon č. 337/1992 Sb., nový zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád.

Finanční právo na rozcestí.

Výběr daní dle nového daňového řádu ovlivní i problematiku nemovitostí. Od 1. 1. 2011 totiž nahradil dosavadní zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků nový zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád. Cílem nového daňového řízení je nejen správné zjištění a stanovení daně, ale rovněž i zajištění její úhrady.

autor. JURIS REAL

Oproti předcházející právní úpravě je cíl daňového řízení pojat obecněji a vyváženěji, neboť výchozím kritériem nebude pouze eliminace možného zkrácení daně.

Nový daňový řád přináší také např. menší privilegia pro ministra financí a možnost přiznat daň a vyhnout se tak trestu odnětí svobody. Nová právní norma také slibuje plnou elektronickou komunikaci a je vstřícnější k poplatníkům. Např. odvolání proti vyměřené dani má tzv. suspenzivní (odkladný) účinek - doměrku zaplatí poplatník, až když o této skutečnosti finanční úřad rozhodne. Dosud se totiž nejprve muselo nejdříve zaplatit, a teprve když daňový subjekt v odvolacím řízení uspěl, finanční úřad peníze vrátil. Když firma žádá o posečkání (tzv. daň ve splátkách), může hned dosáhnout odpuštění úroku z prodlení. Dosud bylo třeba podat druhou žádost. Promíjet daně už nepůjde individuálně (již zmíněné privilegium ministra financí), ale pouze plošně - např. jestliže se ukáže, že si zákony protiřečí v tom, co zahrnout do základu daně, anebo v případě živelních událostí (daň z nemovitosti). Individuálního prominutí u ministra financí lze ještě dosáhnout, nicméně žadatelé si “musí pospíšit” do konce roku. Nový daňový řád také umožní, aby neférový daňový subjekt při vyjádření účinné lítosti doplatil celou zamlčenou daň i po lhůtě pro její vyměření. To dosud nebylo možné, teď se takto dokonce půjde vyhnout i trestu odnětí svobody. Podle nových pravidel taktéž budou daňoví dlužníci státu nejprve uhrazovat daň a teprve posléze penále a úroky z prodlení. Nyní se stávalo, že dlouho jen umořovali úroky, které nově nabíhaly.

Z právně-teoretického hlediska jsou požadavky na novou právní normu tyto:

1.) Srozumitelný právní předpis - větší přehlednost a systematická uspořádanost - členění do odstavců a paragrafů, jasnější a jednotné vymezení pojmů.

2.) Snížení administrativního procesu - větší podpora elektronizace daňové správy, jasná pravidla pro doručování, pravidla pro vedení daňového spisu a nahlížení do něj.

3.) Odstranění tvrdostí a nejasností - zavedení požadavku odůvodňovat každé daňové rozhodnutí, stanovení jednoznačných pravidel pro opakování daňových kontrol a jejich omezení.

4.) Nové pojetí daňové exekuce - zavedení pravidla, podle něhož je nutné při volbě způsobu vymáhání dbát toho, aby náklady spojené s vymáháním nebyly neúměrné k výši vymáhaného nedoplatku, veškeré pravomoci správce daně vystupujícího v pozici soudu jsou zakotveny v daňovém řádu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dolní Cerekev podává ÚS kvůli možné podjatosti MŽP kvůli úložišti.

Městys Dolní Cerekev podal ÚS díky dosavadnímu řešení námitky obcí o možné podjatosti MŽP v procesu přípravy stavby hlubinného úložiště radioaktivních odpadů. Ministerstvo vyřizuje žádosti SÚRAO o stanovení průzkumných území pro úložiště. Více»

Hlavní město podepíše smlouvy s pachtýři.

Praha uzavře pachtovní smlouvy na 12 zemědělských pozemků, tj. celkem 187 ha s ekologicky hospodařícími farmáři. Jedná se např. o katastry Běchovice, Dolních a Horních Počernic, Dubče, Kyjí, Vysočan, Třeboradic a Točné. Více»

Magistrát hl. m. musí u Budějovické opětovně rozhodnout.

Magistrátní odbor stavebního řádu bude muset znovu projednat umístění stavby administrativního centra Budějovická, s nímž nesouhlasí Městská část Praha 4. Více»

Provoz dobíjecí infrastruktury pro elektroauta dál roste.

Přibyly desítky dobíjecích stanic. Více»

Administrativní budovy v metropoli stárnou.

Realitní trh je v očekávání strategických rekonstrukcí. Více»

Všechny články a aktuality »»