Provozuje:
Juris Real Estate

Frait a Michl by jako důvod ke zvýšení sazeb viděli jejich růst v zahraničí.

Guvernér České národní banky Aleš Michl a viceguvernér Jan Frait by jako důvod ke zvýšení domácích úrokových sazeb viděli jejich další zvyšování v zahraničí a neustupující inflaci.

Frait a Michl by jako důvod ke zvýšení sazeb viděli jejich růst v zahraničí.

autor. JURIS REAL, ČNB a ČTK

Guvernér České národní banky Aleš Michl a viceguvernér Jan Frait by jako důvod ke zvýšení domácích úrokových sazeb viděli jejich další zvyšování v zahraničí a neustupující inflaci.

Naopak člen bankovní rady Tomáš Holub považoval červnové jednání rady jako poslední příležitost pro zvýšení sazeb v současné inflační vlně. Toto zjištění vyplývá ze záznamu z měnověpolitického jednání bankovní rady, které ČNB zveřejnila na svých stránkách. Frait upozornil na skutečnost, že zvyšování úrokových sazeb v zahraničí může významně ochladit zahraniční poptávku, což by v České republice mělo protiinflační dopad. Současně ale varoval před tím, že by tento krok mohl vytvářet tlak na České národní banky, aby zvýšila své úrokové sazby a zabránila tak oslabení kurzu koruny. Michl v minulosti opakovaně řekl, že směnný kurz považuje za významný nástroj k oslabování tuzemské inflace.

Frait a člen bankovní rady Jan Procházka taktéž upozornili na riziko, které pro snižování inflace představuje trh práce. Shodli se na tom, že je napjatý spíš ze strukturálních než z cyklických důvodů. Podle Procházky napětí na trhu práce v současnosti vylučuje pokles úrokových sazeb. Frait upozornil na riziko, že strukturální napětí trhu práce by mohlo bránit dlouhodobému dosahování dvouprocentního inflačního cíle. Brzký pokles úrokových sazeb členové bankovní rady vylučovali. Podle viceguvernérky Evy Zamrazilové je taková diskuse předčasná. Procházka upozornil na to, že předčasné zahájení cyklu snižování sazeb by mohlo příliš oživit domácí poptávku, a vést tak k potřebě zvýšení sazeb v příštím roce. Podle záznamu hlasovali pro zvýšení základní úrokové sazby o 0,25 procentního bodu Holub a členka rady Karina Kubelková. Zbývajících pět členů rady podpořilo zachování sazeb na sedmi procentech. Na této úrovni jsou už rok.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Končící topnou sezonu v ČR výrazně ovlivnilo teplé počasí.

Teplárny po celé zemi tak zaznamenaly meziročně nižší odběry, pokles se většinou pohyboval mezi pěti až 15 procenty, zjistila ČTK. Více»

Elektřina i plyn v EU ve druhém pololetí zlevnily.

V České republice elektřina naopak zdražila. Více»

Mráz měl negativní vliv rovněž na lesy.

Buky, duby i jedle částečně pomrzly. Více»

Roztyly Plaza se v roce 2024 stala 1. nově otevřenou komer. budovou v metropoli.

Společnost Passerinvest Group otevřela svou v březnu zkolaudovanou administrativní budovu Roztyly Plaza svým nájemcům. Ta se nachází v Praze 11, přímo u stanice metra C Roztyly. Jedná se o první budovu plánové výstavby v lokalitě. Více»

Součástí brněnského projektu Dornych bude lifestylový hotel NYX.

Projekt Dornych skupiny Crestyl, který v následujících letech nahradí staré obchodní centrum v sousedství brněnského hlavního nádraží, nabídne i hotel. Více»

Všechny články a aktuality »»